20. jun 2016.

Globalna akcija svetskih razmera „Prvo su došli po Asanža“

assangeBeograd je među 10 gradova sveta koji učestvuje u jedinstvenom globalnom događaju „Prvo su došli po Asanža“, gde brojne poznate ličnosti poput Noama Čomskog, Janisa Varufakisa, Vivijen Vestvud traže oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. On već četiri godine ne može da napusti svoje utočište – Ambasadu Ekvadora u Londonu, jer bi po izlasku iz te zgrade bio uhapšen

Simultani događaji u Centru „Pompidu“ u Parizu, Pozorištu „Folksbine“ u Berlinu, Pozorištu „Bozar“ u Briselu, Circulo de Bellas Artes u Madridu, „Fashion Week“ u Milanu i Narodnom pozorištu u Beogradu, započeće „Asanžovu nedelju“ koja obuhvata i događaje u Njujorku, Kitou, Buenos Ajresu i Montevideu.

Među učesnicima u ovom događaju su Peti Smit, Brajan Eno, Pi Džej Harvi, „Lajbah“, Noam Čomski, Janis Varufakis, Ai Vievei, Vivijan Vestvud, Majkl Mur, Ken Louč, Slavoj Žižek, Edgar Moren, Bernard Stigler, Franko Bifo Berardi, Baltazar Garzon, Ejmi Gudman, Ignjacio Ramonet, Kris Hedžes, Žan Mišel Žar, Evgenij Morozov, predstavnik Ujedinjenih nacija Alfred de Zajas – koji će se okupiti da slave uzbunjivače, slobodu izražavanja kao i da osude politički progon osnivača „Vikiliksa“.

Da podsetimo da je Džulijan Pol Asanž, australijski novinar i internet aktivista najpozantiji po svom radu na internet sajtu Vikiliks, koji je osnovao 2006. godine na svom kućnom serveru.

Od tada je Vikiliks objavio na stotine hiljada depeša i dokumenata koji su procureli i koji se pre svega odnose na diplomatsku korespondenciju američkih ambasada o nizu svetskih događaja – ubistvima u Keniji, toksičnom otpadu na Obali Slonovače, Sajentološkoj crkvi, zatvoru Gvantanamo, ratovima u Avganistanu i Iraku…

Danas će se navršiti 2.022 dana otkad je Džulijan zatočen bez ikakve optužbe. On će se uživo obratiti iz Ambasade Ekvadora, koja je pod policijskom opsadom. Ekvador mu je 2012. godine odobrio politički azil , i od 19. juna iste godine, on se krije u ambasadi te zemlje u Londonu.

„Prvo su došli po Asanža, zatim po Čelsi Maning, onda po Edvarda Snoudena…Ko je sledeći?“, piše sajt globalne „Asanž nedelje“, koji se fokusira na sudbine onih koji su skerenuli pažnju na umanjenu slobodu izražavanja na globalnom nivou.

– Sada je kritično za one ljude i organizacije koji šire informacije o nezakonitim aktivnostima. Okupljamo se širom sveta da govorimo za Džulijana, jer je on progovorio za sve nas – rekao je Srećko Horvat, hrvatski filozof i aktivista i jedan od organizatora skupa.

Ujedinjene nacije su pre četiri meseca izglasale da Velika Britanija i Švedska Džulijana Asanža bespravno drže u pritvoru od hapšenja 7. decembra 2010. godine i naredile su njegovo hitno oslobađanje i kompenzaciju. Ove dve zemlje do sada nisu ispunile zahteve.

Britanski režiser Ken Louč, koji je ove godine dobio „Zlatnu palmu“ u Kanu, ističe da se priključio ovom događaju zajedno sa mnogim drugim pristalicama zato što je „pravni sistem izmanipulisan i drži jednog hrabrog čoveka u izolaciji“.

– Svi koji brinu za slobodu informisanja treba da insistiraju da se pretnje protiv Asanža povuku. Mora mu se omogućiti da napusti svoje sklonište, bez straha da će ga deportovati ili isporučiti onima koji mu žele zlo – poručio je Louč.

U Narodnom pozorištu u Beogradu publika će moći da prati događaj od 20.30 časova.Pored direktnog uključenja Asanža, publika će imati priliku uživo da čuje i postavi pitanja Vikiliksovoj advokatici, Renati Avili.

Događaj će moći da se prati na vebsajtu freeassangenow.org.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend