05. sep 2014.

Hrvatska: Mediji mogu koristiti sintagmu „gay brak“

aem_logoGrađanska inicijativa „U ime obitelji“ tražila je od Vijeća za elektroničke medije da opomene novinare u Hrvatskoj što umjesto „životnog partnerstva“ koriste sintagmu „gay brak“ u svojim izvještavanjima.

Razlog za reagovanje zbog korištenja navedenog termina, u Inicijativi pojašnjavaju kako „mediji koji u svojim tekstovima i prilozima koriste izraz „gay brak“ zapravo izjednačavaju institut životnog partnerstva sa pravim brakom i time pogrešno informiraju građane i dovode ih u zabludu, pa čak i izravno krše ustavni poredak“, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

„Agencija za elektroničke medije je, postupajući u okviru svojih ovlasti, utvrdila da u sadržajima koje navodi udruga „U ime obitelji“ nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima niti drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti. Također, u smislu članka 3. Zakona o elektroničkim medijima, Agencija nije ovlaštena i ne može se upuštati ni u procjene novinarskih sloboda izvještavanja i(li) interpretacije bilo kojeg pojma, pa tako ni pojmova „gej/gay brak“, odnosno „životno partnerstvo“ pa je slijedom navedenog Agencija zauzela stav kako u ovom predmetu nema osnove za postupanje“, kaže se u odgovoru Vijeća za elektroničke medije na zahtjev udruge „U ime obitelji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend