31. jul 2023.

Predsednik Stenforda podnosi ostavku pošto je brucoš u studentskom listu objavio dokaze o nedostacima njegovih istraživanja

Student Teo Bejker (18), koji je tek došao na Stenford i počeo da sarađuje sa studentskim listom, nije se dvoumio da li treba da istraži informaciju koju je dobio - da postoje ozbiljni etički problemi u istraživanjima predsednika njegovog univerziteta, dr Marka Tesije-Levina, naučnika svetske reputacije. Objavio je seriju tekstova koji su osam meseci kasnije doveli do ostavke predsednika jednog od najboljih univerziteta u SAD, koji je upravljao godišnjim budžetom od devet milijardi dolara

Teo Bejker (foto: snimak ekrana Youtube)

Posle nekoliko meseci intenzivnog ispitivanja naučnog rada predsednika Univerziteta Stenford (Kalifornija, SAD), dr Marka Tesije-Levina (Marc Tessier-Lavigne), prvi čovek jednog od najuglednijih univerziteta na svetu najavio je da će u avgustu podneti ostavku.

Optužbe protiv poznatog naučnika koji je na funkciji predsednika Stenforda bio sedam godina izneo je, u nekoliko tekstova objavljenih u studentskom listu Stenford dejli (Stanford Daily), osamnaestogodišnji brucoš i urednik istraživanja u ovim novinama Teo Bejker (Theo Baker).

Dr Tesije-Levin (64) – Kanađanin koji je studirao fiziku na Oksfordu, doktorirao fiziologiju u Londonu, a postdoktorske studije završio na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku – jedan je od pionira multidisciplinarnog proučavanja nervnog sistema (neuronauke), te vodeći naučnik u proučavanju razvoja i lečenja degenerativnih bolesti mozga, koji se fokusirao na istraživanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Posle predsedavanja Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, došao je na čelo prestižnog univerziteta nadomak Palo Alta (i San Franciska), sada poznatog i kao rodnog mesta svetske tehnološke revolucije, ali pre svega izuzetnog naučnog i istraživačkog centra, u kom rade 22 dobitnika Nobelove nagrade. I na kom nastavu prati nešto više od 17.000 studenata.

Mark Tesije Levin (foto: snimak ekrana Youtube)

Tamo gde se i nobelovci proveravaju

Na Stenfordu su studirali i američki predsednici Džon F. Kenedi ili Herbert Huver, aktuelni britanski premijer Riši Sunak, osnivači Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin, prvi čovek Tesle i Tvitera Ilon Mask, te najkontroverzniji inovator današnjice Sem Altman, šef OpenAI, kompanije koja je razvila ChatGPT i neslućeno ubrzala razvoj i primenu veštačke inteligencije.

Reputaciju šefa tako uglednog univerziteta, međutim, nije prvi doveo u pitanje nezavisni studentski list Stenford dejli. Mladog istraživačkog novinara Tea Bejkera i njegove urednike inspirisali su godinama ranije objavljeni nalazi portala PubPeer. Portal je stekao ugled objavljivanjem naučnih radova i diskusijama o njihovom kvalitetu. Samo jedan primer uticaja PubPeera: dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Greg Semenza povukao je 17 radova nakon optužbi iznetih na tom portalu.

Teo Bejker je posle ovog istraživanja postao najmlađi dobitnik nagrade Džordž Polk, jedne od najprestižnijih u američkom novinarstvu. Stenford dejli je prvi studentski list koji je dobio ovu nagradu koja se dodeljuje od 1949.

Čuveni naučni časopisi, među kojima su i Nature i Science, u kojima je Tesije-Levin objavljivao, svih tih godina nisu se osvrtali na takve primedbe. Istina, sporost i oklevanje u istraživanju grešaka ili nedovoljne naučne strogosti autora uobičajene su za naučne časopise, tvrdi za Stenford dejli Elizabet Bik, biološkinja koja se bavi i istraživanjem nedoličnog ponašanja autora naučnih radova, koju često citiraju u Njujork tajmsu, Njujorkeru ili časopisu Nature.

U nedavno objavljenom intervjuu, Bejker je rekao da optužbe sa PubPeera nikada nisu zaista bile analizirane, niti prijavljene. Kada je na telefonu video poruku s linkom preko kog je došao do foruma naučnika na kom se pominje Tesije-Levin, nije imao dileme. Počeo je da istražuje primedbe na rad svetskog naučnog autoriteta, koji je usput i predsednik univerziteta na kom studira.

Bejker je našao niz rasprava o radovima Tesije-Levina. Konsultovao se sa stručnjacima i forenzičkim analitičarima fotografije – pošto se sumnjalo da su pojedine slike u radovima falsifikovane.

Istraživanje se završilo serijom tekstova o 12 naučnih radova u kojima je na različite načine učestvovao dr Mark Tesije-Levin i od kojih je u pet bio glavni autor.

Predsednik Stenforda, iako je bio svestan da već 20-ak godina postoje ozbiljne kritike istraživanja u kojima je direktno učestvovao ili za koja je bio odgovoran, najpre je opovrgavao zaključke studentskog lista i govorio da kritike ne utiču na njegovu sposobnost da vodi univerzitet.

Istovremeno, Stenford dejli, njegov urednik Sem Katanija i kolege novinari su stali uz svog novinara i potvrdili da veruju u tačnost njegovog izveštavanja.

JAKOVLJEVIĆ: KLJUČNA ULOGA PROFESIONALNOG NOVINARSTVA ZA ZDRAVLJE INSTITUCIJA I DRUŠTVA

Branislav Jakovljevic na Stenfordu (foto: lična arhiva)

Redovni profesor Univerziteta Stenford, dr Branislav Jakovljević, za Cenzolovku kaže da je Teo Bejker, koji je bio brucoš u vreme kada je pokrenuo istraživanje u vezi s Markom Tesije-Levinom, jedan od mnogih izuzetno bistrih i ambicioznih studenata Stenforda, ne samo u svetu programiranja i biznisa. Dodaje i da Bejker nije istraživanje radio sam, da je imao pomoć i podršku urednika, novinara, kao i pravnih savetnika Stenford dejlija.

„Dok zvanična glasila Stenforda deluju tek kao jedva nešto više od reklamnih izloga univerziteta, ovo studentsko glasilo je obavljalo svoju novinarsku istraživačku i kritičku dužnost“, kaže Jakovljević.

„U ovom trenutku krize novinarstva, koje se nalazi pod udarom tzv. društvenih medija, ono što su uradili Teo i Stenford dejli može da služi kao podsećanje na ključnu ulogu koje profesionalno novinarstvo ima za zdravlje institucija i čitavog društva“, kaže Jakovljević.

Dodajući da predsednik Stenforda upravlja budžetom većim od budžeta mnogih država, među kojima i 11 država SAD, objašnjava da je pozadina pada Marka Tesijea-Levina kompleksna, a da su dokazi o njegovim neetičkim postupcima pri objavljivanju naučnih radova koje je studentski list izneo samo deo te složene slike.

„Pre svega, sakupljanje sredstava (fundraising) jedna je od osnovnih delatnosti predsednika univerziteta poput Stenforda, a univerziteti dobijaju novac na osnovu naučnih dostignuća. Naučnik okrnjene reputacije tu ne može mnogo da uradi. Ovo narušavanje integriteta ograničava njegovu sposobnost da radi i donosi odluke i unutar univerziteta“, kaže dr Jakovljević.

On kaže da već nekoliko godina postoje napetosti između grupe profesora i vrha univerziteta u vezi s delatnostima Instituta Huver u kampusu Stenforda, koji Branislav Jakovljević vidi kao „konzervativni think tank„.

„Tokom poslednjih meseci imao sam više prilika da sretnem Marka Tesijea-Levina povodom inicijative koju smo pokrenuli u Senatu univerziteta za raskidanje veza univerziteta s Rupertom Merdokom, vlasnikom Foks njuza, i Rebekom Merser, glavnom finansijerkom Breitbart News (i menadžerkom ogromnog fonda kojim porodica Merser podržava konzervativnu desnicu u SAD, prim.nov), koji su članovi Nadzornog odbora Huvera (Board of Supervisors). Svaki put sam imao utisak da razgovaram s čovekom vezanih ruku.”

Komisija univerziteta potvrdila veći deo tvrdnji studentskog lista

Najbolju potvrdu tačnosti svojih tekstova Bejker i Stenford dejli dobili su od nezavisne komisije koju je Odbor poverenika Stenforda osnovao s ciljem da proveri kritike na račun predsednika univerziteta.

Komisija, koju su činili naučnici koji ne rade na Stenfordu (u kojoj su bili i dobitnik Nobelove nagrade, bivša savezna tužiteljka i raniji predsednik Univerziteta Prinston), posle 50 intervjua i uvida u više od 50.000 dokumenata, otkrila je u obimnom izveštaju „značajne nedostatke“ u studijama koje je Tesije-Levin nadzirao ili bio njihov autor i koautor, i to decenijama unazad.

Komisija sastavljena od naučnika koji ne rade na Stenfordu (u kojoj su bili i dobitnik Nobelove nagrade, bivša savezna tužiteljka, raniji predsednik Univerziteta Prinston), otkrila je „značajne nedostatke“ u studijama na kojima je Tesije-Levin radio

Zaključak komisije je da je rad predsednika Stenforda „pao ispod uobičajenih standarda naučne strogosti“, piše Njujork tajms.

Istovremeno, komisija ga je oslobodila optužbi za naučnu prevaru i nedolično ponašanje pošto nije našla dokaze da je falsifikovao podatke ili prikrivao greške.

Ugledni i moćni predsednik Stenforda, univerziteta čiji je godišnji budžet devet milijardi dolara (budžet Srbije je 12,9 milijardi evra), ipak je na kraju odlučio – ili ga je „ohrabrio“ Upravni odbor – da najavi ostavku i ispravi nalaze u nekoliko radova o kojima je Bejker pisao. Nije poznato da li su dogovoreni i finansijski uslovi pod kojima će dalje raditi: godine 2021. njegova ukupna plata iznosila je nešto više od 2,2 miliona dolara godišnje, od čega je oko dve trećine dobijao kao predsednik Stenforda, a ostalo kao šef Upravnog odbora farmaceutskog giganta Regeneron.

„Stenford je, pre svega, istraživačka institucija. Godišnje troši više od milijardu dolara na istraživanja. Teško je verovati da će ga uspešno voditi predsednik koji je optužen za nedolično ponašanje u istraživanju“, izjavio je Teo Bejker.

O TEKSTOVIMA STUDENATA SADA PIŠU I NACIONALNI MEDIJI

Ostavka predsednika Stenforda nije jedini rezultat rada studentskih novina i portala, o kojima izveštavaju i najpoznatiji mediji u SAD.

Istraživanje novinara studentskog lista Dejli nortvestern na istoimenom univerzitetu dovelo je do otpuštanja trenera njihovog tima (američki fudbal) Pita Ficdžeralda zbog optužbi za uznemiravanje i različite forme nasilja kroz rituale inicijacije u svlačionici.

Studentski list sa Harvarda, The Crimson, objavio je tekstove o proneverama novca u studentskom klubu.

Teo Bejker pominje i da ga je inspirisao The Columbia Daily Spectator, studentski list njujorškog Univerziteta Kolumbija, kada je objavio tekstove o „otrovnom radnom okruženju“.

On kaže da je ponosan što pripada zajednici studenata širom SAD koji ponekad donose teške odluke o tome da pišu o ljudima na sopstvenim univerzitetima, predavačima i drugima koji imaju direktan uticaj i na njihovo studiranje.

„Oni ipak odlučuju da izveštavaju, pošto im je stalo do njihovih sredina, uvek se zalažući za transparentnost – jer to vole“, kaže mladi novinar, koji ističe da je studentsko novinarstvo teško, da njihov rad nije priznat i da, naravno, nisu plaćeni.

Ali sada žurim

On je tokom istraživanja pokušao da dobije izjavu Tesije-Levina. Kako je ispričao za Buzz Feed News, sreo ga je pošto mu je poslao i-mejl u kom je tražio da komentariše navodno zataškavanje falsifikovanih podataka u radu o Alchajmeru.

Tesije-Levin mu je rekao samo: „O da, primio sam vaše pismo. Radujem se što smo u kontaktu. Ali sada žurim.“

Zatvorio je vrata automobila usred Bejkerove rečenice. Više se nije javio. Ali njegov advokat jeste.

Mislim da je to jako važno. Postalo je prilično jasno da ovih pet radova Tesije-Levin ne bi ispravio ili povukao da mi nismo počeli da postavljamo pitanja. Osećam se dobro pošto su to naširoko citirani radovi, koji su imali veliki uticaj (Teo Bejker)

Na kraju, predsednik Stenforda ponovo postaje samo profesor biologije, dok Bejker postaje najmlađi dobitnik nagrade Džordž Polk.

Jedna od najprestižnijih nagrada u američkom novinarstvu, odaje priznanje „hrabrom i uticajnom radu novinara“, kao i „istraživačkom radu koji je originalan, domišljat i podstiče na razmišljanje“. Istovremeno, Stenford dejli je prvi nezavisni studentski list koji je dobio takvu nagradu.

Student i saradnik Stenford dejlija, kom je otac dopisnik Njujork tajmsa iz Bele kuće Piter Bejker, a majka novinarka Njujorkera Suzan Glaser, još nije siguran ni da li želi da bude novinar kada za tri godine završi fakultet. Sada ide na kurseve informatike, engleskog, istorije i filozofije.

Istovremeno, oseća se ponosnim i počastvovanim što je kao student-novinar mogao da doprinese ispravljanju naučnog istraživanja.

„Mislim da je to jako važno. Postalo je prilično jasno da ovih pet radova Tesije-Levin ne bi ispravio ili povukao da mi nismo počeli da postavljamo pitanja. Osećam se dobro pošto su to naširoko citirani radovi, koji su imali veliki uticaj. Dobar je osećaj znati da su ti naučni radovi sada tačniji kao rezultat našeg pisanja“, kaže Bejker.

Jedan od radova šefa njegovog univerziteta u odlasku objavljen je šest godina pre njegovog rođenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend