21. dec 2015.

I na jugu večeras protest za smenu Gašića

490x370_Protest-Novinari-Ne-KleceZbog toga što ni 2 nedelje nakon njegovog prostačkog komentara upućenog novinarki B92 premijer Aleksandar Vučić nije predložio smenu ministra Bratislava Gašića, za večeras od 19 sati širom Srbije najavljeni su protesti zaposlenih u medijima

Osim u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Boru, Kikindi i Žitištu, protest će biti održan i u većim gradovima juga Srbije – u Nišu, Leskovcu i Vranju.

Formalnog organizatora skupova nema, a inicijatori, koji uglavnom poruke razmenjuju preko društvenih mreža korišćenjem haš-tagova #NovinariNeKlece i #NovinarkeNeKlece, večerašnji skup su proširili i porukom „Predsedniče Vlade, održite obećanje“.

Novinari podsećaju da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zbog prostačkog komentara upućenog novinarki Zlatiji Labović dan ranije, još 7. decembra javno obećao da „Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane“.

Od tog obećanja prošlo je 14 dana, a premijer nije Skupštini Srbije uputio zahtev za razrešenje ministra odbrane, što bi trebalo da bude prvi korak u postupku Gašićeve smene – navode organizatori.

LOKACIJE PROTESTA NA JUGU:

Niš: Plato ispred Narodnog pozorišta
Leskovac: Široka čaršija
Vranje: Ispred Skupštine grada

Ali ne samo da Vučić nije predložio Gašićevu smenu, već je i javno relativizovao njegovu odgovornost, najavljujući na Skupštini SNS da će Gašić „imati budućnost u stranci“.

Vučićev nastup na partijskom skupu, koji su pored nacionalnih uživo prenosile i brojne lokalne i regionalne TV stanice u Srbiji, kritikovala je i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Nedopustivo da se odgovornost Gašića svede samo na smenu sa ministarske pozicije, a da on i dalje bude čovek koji će imati ogroman uticaj na političke i društvene procese – saopštio je AOM.

Očekuje se da večerašnjem skupu pored novinara prisustvuju i predstavnici civilnog sektora.

Podsetimo, nakon što je novinarka B92 Zlatija Labović čučnula kako ne bi smetala kamerama dok snimaju njegovu izjavu, ministar odbrane Bratislav Gašiće je prokomentarisao kako „voli novinarke koje lako kleknu“.

Dan kasnije, 7. decembra, premijer Vučić se izvinio „novinarki Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji“ i rekao da „Bratislav Gašić ne može da ostane ministar“.

Detaljnije informacije o protestu mogu se videti na Fejsbuk strani „Novinari ne kleče“, a na Tviteru uz haš-tag #NovinariNeKleče

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend