20. sep 2016.

Internet (ne)popularizuje davljenje

tuca-vrsnjacko-nasilje-isprebijan-maloletnici-sxc-hu-jpg_660x330_violenceInternet su preplavili video-snimci dece koja igraju takozvanu „igru davljenja“ u kojoj jedno drugo guši dok se ne onesvesti. Ono što je veoma zabrinjavajuće je to što su zabeleženi i smrtni slučajevi, a popularnost te igre je sve veća

Da li je sve to posledica društvenih mreža i želja za popularnošću? Šta se dešava s društvom? Smrtonosna „igra davljenja“ širi se među mladima na društvenim mrežama.

Da li je to želja za popularnošću ili šta je upitanju? Kad ste bili osnovci, je l’ bilo tada tako opasnih nazovi, igara? Mislite li da deca to rade kako bi imali što više lajkova na društvenim mrežama?

Dokaz da deca ne znaju da razdvoje stvaran život od virtuelnog. Ili mislite da kroz tu igru žele da se dokažu deca koja nisu prihvaćena među vršnjacima?

Istraživanje jednog univerziteta analiziralo je 419 video-snimaka u kojima deca igraju tu igru, a koji su ukupno pogledani više od 22 miliona puta, što znači da je internet normalizovao to ponašanje i povećao želju za njihovim gledanjem.

Što je poražavajuće i veoma strašno. I eto mi ovim putem apelujemo i na roditelje i na nastavnike da razgovaraju sa decom, i da budu upućeni u to šta deca rade u slobodno vreme, jer mališani očigledno nisu svesni koliko ta igra može da bude opasna. Što je potvrđeno na žalost smrtnim ishodima.

Internet je prepun stravičnih snimaka na kojima klinci skoro pa umiru nakon davljenja, a hitna pomoć je zbog te smrtonosne zabave već nekoliko puta intervenisala u našim školama.

Bizarna igra stigla je iz Amerike preko Francuske, a njena poenta je da onaj koga dave izdrži toliko dugo da izgubi svest.

Ako ne izdrži, „izgubio je“ i ispada iz igre. Ceo ritual se snima i postavlja na jutjub i društvene mreže, a dešavalo se da se ceo ritual završi i tragično.

Od 1997. do 2007. od ovog izazova umrlo je 87 tinejdžera, a taj broj povećavao se svake naredne godine.

Psihijatar, Nebojša Baračkov, reći će nam više o toj opasnoj igri. Mališani nisu svesni koliko je ova igra opasna, te je neophodno razgovarati sa njima, kako roditelji, tako i nastavnici u školi.

Napodložniji prihvatanju takvih izazova su adolescenti od 14 do 16 godina, kažu psiholozi. Dve grupe tinejdžera mogu pristati na takve igre – oni koji su skloni rizičnim ponašanjima, i odbačeni od društva u želji da se prilagode. Preporuka stručnjaka – pratite sadržaje koje vaša deca prate na internetu.

„S druge strane, ako primetite da se vaše dete povlači, da nije prihvaćeno od strane vršnjaka, što u stvari predstavlja najvažniju stvar za jednog adolescenta ili ako postaje sklono rizičnom ponašanju, ako primetite jednu od te dve stvari treba suštinski malo da se udubite u to i eventualno potražite savet stručnjaka“, kaže Dušan Vuković, dečiji psiholog.

Iako se u medijima pojavila informacija da se igra davljenja širi i među školarcima u Srbiji, u policiji i hitnoj pomoći kažu da takvih slučajeva nije bilo. Ni direktori novosadskih škola nisu upoznati sa bizarnim trendom.

Bizarna igra nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama, a poenta je da deca guše jedni druge, dok se ne onesveste. Nažalost, iako su do sada zabeleženi i smrtni slučajevi, izazov je i dalje popularan među tinejdžerima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend