16. sep 2015.

Između Kafke i Montija Pajtona

kokan mladenovicReditelj Kokan Mladenović saslušan je u sedištu beogradske policije povodom krivične prijave koju je protiv njega podneo predsednik Nezavisnog sindikata kulture i umetnosti, Zoran Đuričić

Mladenović je osumnjičen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i to zbog intervjua koji je dao početkom juna sa naslovom „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete došle na naplatu“.
Reditelj je u policijsku stanicu došao sam, a tamo ga je sačekao prijatelj, glumac Branislav Trifunović. Nakon što je Mladenović u policiji proveo oko sat vremena, prokomentarisao je novinarima da je po sredi očigledna farsa.

– Moram da kažem da su inspektori kao i prvi put prema meni bili maksimalno korektni, a kada je o svemu ostalom reč, očigledno je da je optužnica protiv mene jedna obična farsa u kojoj neki predsednik nekog fantomskog sindikata igra svoju epizodu koja mu je namenjena, kazao je Mladenović novinarima koji su ga čekali ispred SUP-a.

– Pretpostavljam da i vi znate kao što znam ja, ili makar pretpostavljamo da znamo ko je iza ovoga, ko je taj netalentovani reditelj ove predstave, kazao je Mladenović i svoju situaciju opisao kao „na pola puta od Kafke do Montija Pajtona“.

Što se samog saslušanja tiče, Kokan Mladenović samo je rekao da je dao izjavu u vezi sa svime što se u krivičnoj prijavi protiv njega navodi.

Upitan šta će se dalje dešavati i koji su njegovi koraci, Mladenović je prokomentarisao da to nije pitanje za njega već za policiju i tužioca.

Đuričić je ranije izjavio da je prijavu podneo iz ličnih razloga i nije želeo da govori o tome uz napomenu da ga štiti Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Ovaj slučaj je dobio svoj nastavak u formi još jedne krivične prijave. Naime, Ištvan Kaić, saradnik Instituta za javnu politiku je Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Vesne Rakić Vodinelić, profesorke prava u penziji i Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, glavnih i odgovornih urednica portala Peščanik, zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Prijava je podneta zbog teksta koji je Vesna Rakić Vodinelić 14. septembra ove godine objavila na portalu „Peščanik“.

„Autorka u tekstu obaveštava javnost da je tekst-intervju srpskog reditelja Kokana Mladenovića pod nazivom „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, ’90-e su došle na naplatu“, pročitala „politički (sa odobravanjem)“.

Ovim izrazom autorka je podvukla da se politički slaže i odobrava stavove koje je u pomenutom tekstu izneo Kokan Mladenović. Budući da je izričito navela da politički odobrava ono što je u intervjuu izneo Kokan Mladenović, kao i da je svesna da su ove reči već predmet jedne krivične prijave, neupitno je da se autorka slaže sa navedenim rečenicama Kokana Mladenovića, tj. da i ona pati što toliko zlo (a misli se na antidemokratske snage na vlasti do 5. oktobra 2000, tj. pripadnike i visoke funkcionere političkih stranaka SPS, SRS i JUL) nije „ugušeno u krvi“, dakle, pobijeno…

Iz ovih navoda proizilazi zaključak da autorka, zajedno sa Mladenovićem, pati za tim što današnji vinovnici vlasti, koji su i pre 5. oktobra 2000. godine imali manje-više prominentnu ulogu u državnoj politici – a to su premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić – u revoluciji koja, po njihovom mišljenju, nije trebalo da bude mirna, nisu bili „ugušeni u krvi“, navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Prema Kaićevom mišljenju ovakav tekst „zaokružuje krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, smatra da u Mladenovićevom intervjuu i tekstu Vesne Rakić Vodinelić nema elemenata krivičnog dela i samim tim ni osnova za postupanje tužilaštva.

– Mladenovićev intervju sam pročitao kao upozorenje, vapaj vlastima da ukoliko uskoro ne učine ništa da poprave odnos prema građanima, može doći do nasilne erupcije nezadovoljstva. Tu nema pozivanja na nasilno rušenje ustavnog poretka, naprotiv. To je dobronamerno upozorenje, navodi Ivošević i dodaje da pretpostavlja da je i Vesna Rakić Vodinelić na isti način pročitala tekst.

On se slaže da je u spornom intervjuu Mladenovićev rečnik „oštar“, ali napominje da umetnici govore jezikom simbola koji se razlikuje od svakodnevnog govora i da ga sa tim u vidu treba i tumačiti.

Dug put od prijave do suđenja

Prema rečima bivšeg sudije Vrhovnog suda Srbije Zorana Ivoševića, protiv Kokana Mladenovića i Vesne Rakić Vodinelić su podnete krivične prijave, koje svako može protiv svakoga da podnese. On objašnjava da je izuzetno dug put od krivične prijave do sudskog procesa i napominje da je na tužilaštvu da oceni da li u njima ima ili nema elemenata krivičnog dela.

1 komentar za: “Između Kafke i Montija Pajtona

  1. mitrovic zoran

    Podrška Kokanu i Vesni! Hoću i ja jednu prijavu, zato što ih podržavam!

    16. сеп 2015. at 16:51

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend