25. dec 2015.

Izvinjenje Kancelarije novinarima, saopštenje nedobronamerno

kancelarija_za_kosovo_kim_logoKancelarija za Kosovo i Metohiju večeras se još jednom izvinila novinarima koji su direktora Kancelarije Marka Đurić čekali danas u Janjevu, gde nije došao jer mu to kosovska policija nije dozvolila, ali i ocenila da saopštenje Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara KiM (DNKiM) tim povodom obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama

Saopštenje UNS i DNKiM obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama i plod je instrumentalizacije novinarskih udruženja od strane pojedinih njihovih članova, u cilju kompromitovanja institucija sopstvene države i u ličnom i političkom interesu, stoji u saopštenju Kancelarije KiM.

UNS i DNKiM protestovala su danas zbog „ponižavajućeg odnosa direktora Kancelerije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića prema novinarima srpskih redakcija na Kosovu“.

Đurić je danas tokom boravka u Lapljem Selu najavio novinarima srpskih redakcija posetu Janjevu, a potom se tamo nije pojavio, stoji, pored ostalog, u saopštenju UNS i DNKiM.

U reagovanju Kancelarije se kaže da je jedini razlog nedolaska Đurića to što kosovska policija nije dozvolila i obezbedila njegovu posetu, koja je dogorena sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM. Đurić je u Janjevu stanovništvu ovog kraja, koje danas obeležava Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru, želeo da čestita ovaj praznik i pošalje poruku mira i tolerancije.

„Predstavnici medija koji su bili na dogovorenoj lokaciji u Janjevu, preko dopisnika Tanjuga koji je bio sa njima, bili su konstantno na vezi sa osobama iz pres službe Kancelarije i obaveštavani sve vreme o razvoju situacije i komunikaciji sa policijom. A jedan predstavnik tima za saradnju s medijima Kancelarije bio je sa novinarima sve vreme na licu mesta u Janjevu“, kaže se u saopštenju.

Posle oko sat vremena komunikacije sa prištinskim institucijama i čekanja dozvole za posetu, predstavnici medija su istog trenutka obavešteni da se poseta otkazuje usled onemogućavanja od strane policije. I prisutnim novinarima u Janjevu je istog trenutka upućeno izvinjenje Kancelarije za KiM zbog neprijatnosti, za koju Kancelarija ne snosi nikakvu odgovornost, stoji u saopštenju.

Sa druge strane, navodi se, prvi prijem Kancelarije za KiM za redakcije na albanskom jeziku na KiM, za koji nas autori ovog saopštenja optužuju, smatramo primerom dobre prakse komunikacije sa medijima na albanskom jeziku i u interesu Srbije i srpskog naroda na KiM. Sigurni smo da navedeno saopštenje, navela je Kancelarija, „ne odražava stav UNS-a sa čijim rukovodstvom i članovima imamo stalnu i profesionalnu saradnju“.

„Pitamo osobe koji instrumentalizuju UNS i DNKiM, pokušavajući da kompromituju istitucije sopstvene države: Da li smo mi krivi što nas je kosovska policija sprečila da posetimo Janjevo? Zato od autora saopštenja, koji se kriju iza strukovnih organizacija i koji takvim svojim ponašanjem kompromituju udruženja i profesiju, tražimo javno izvinjenje“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend