17. jun 2016.

Jedan od organizatora protesta ispred RTV prepisao deo statuta Transparentnosti Srbije

Institut za borbu protiv korupcije plagijator

Programski direktor Transparentnosti Srbije (TS) Nemanja Nenadić izjavio je danas da je organizacija Institut za borbu protiv korupcije iz Novog Sada, koja, između ostalih, stoji iza sutrašnjeg protesta ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV), prepisala dobar deo statuta TS.

Nekoliko potpuno anonimnih udruženja građana najavilo je da će u petak organizovati protest ispred RTV kao odgovor na građanske proteste koji se organizuju zbog talasa političkih smena u toj medijskoj kući. Dve organizacije – Odbrana izborne volje i Patku daj tati zvanično su registrovane u ponedeljak.

Nemanja Nenadić je kazao da je bio veoma začuđen kada je video da je organizacija Institut za borbu protiv korupcije prepisala dobar deo statuta TS.

“Ma koliko mi bilo drago da druga udruženja proklamuju iste ciljeve kao i mi, ipak bih očekivao od nekog ko hoće da se bavi ovom ili bilo kojom drugom oblašću u okviru posebne organizacije da ima i neke originalne ideje o tome šta želi da postigne”, rekao je Nenadić.

On je rekao da mu se čini korisnim što je Institut za borbu protiv korupcije pozvao građane da prijave davanje mita u vezi sa glasanjem, ali i da ne vidi mnogo smisla u tome što je ta NVO organizovala peticiju i pozivala partije da reše “24 slučaja privatizacije” iz perioda pre 2012. godine.

“Naime, još 2013. godine smo svi od Aleksandra Vučića čuli da se tim slučajevima bavi javno tužilaštvo, na koje partije ne bi smele da utiču. Generalno, mislim da je posao nevladinih organizacija koje hoće da se bave borbom protiv korupcije da prate šta radi vlast, da ukazuju šta u radu vlasti ne valja i kako da se ta stvar popravi kroz konkretne predloge”, istakao je programski direktor TS.

On je dodao i da bi, na temu RTV, bilo logično da su organizatori sutrašnjeg protesta organizovali proteste protiv rukovodstva te medijske kuće i bivših pokrajinskih vlasti dok su oni bili na položajima, sa ciljem da budu smenjeni, odgovorniji i slično, ako već smatraju da nisu radili kako treba.

“S druge strane, ako sam dobro razumeo proglase organizatora, sutrašnji miting u Novom Sadu sazivaju nevladine organizacije koje smatraju da nije u redu što neke druge nevladine organizacije protestuju i zato što nisu protestovale u nekim sličnim situacijama pre pet godina i to je zaista neobično”, ocenio je Nenadić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend