10. dec 2015.

Jeftina TV pretplata – samo uz račun za struju

dru-pretplataOd načina kako će stizati TV taksa, zavisi i koliko ćemo je plaćati. Ukoliko se naplaćuje sa računa EPS, moguće je da iznosi 150 dinara. Popović: U slučaju da naplaćujemo sami, morali bismo da podignemo iznos na 250, 300 dinara

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine trebalo bi naredne godine iz budžeta da dobiju četiri milijarde dinara, ako poslanici ove nedelje usvoje izmene Zakona o javnim servisima. A da li će gledanje javnih servisa građane koštati 150, 300 ili 500 dinara, ne znaju još ni u RTS-u i RTV-u, koji treba da odrede taj iznos – oni čekaju da prvo bude određen način naplate TV takse.

– Ako Vlada dozvoli da se taksa naplaćuje uz račun za struju, onda ćemo moći da uz veliku štednju opstanemo i sa iznosom od 150 dinara – kaže za „Novosti“ prof. Zoran Popović, predsednik UO Radio-televizije Srbije. – Ukoliko budemo morali sami da naplaćujemo, taj posao će nas više koštati više od 150 dinara, koliko je premijer rekao da će biti iznos takse. Tada bismo morali iznos da povećamo na 250, 300 dinara. Tako da ne mogu upravni odbori dva javna servisa da odlučuju o tome, dok ne budemo znali na čemu smo sa načinom naplate. Sve ranije procene o tome koliko će građani plaćati, čisto su nagađanje.

Prema rečima prof. Popovića, vremena ima dovoljno, iako je ostalo svega tri nedelje do trenutka kada taksa treba da počne da se naplaćuje. On veruje da bi sve trebalo da bude rešeno tokom naredne nedelje. Prvi korak je da Skupština usvoji izmenu zakona kojom će se i u 2016. javni servisi delimično finansirati iz budžeta. Nacrtom budžeta predviđene su četiri milijarde, od kojih bi jedna otišla RTV-u, a tri RTS-u.

MOGUĆE UZ KABLOVSKU?

Ukoliko se ne postigne dogovor da TV taksa bude naplaćivana uz struju, plan B mogao bi biti da se plaća kao stavka na računu za kablovsku televiziju. Oko 70 vlasnika brojila ima i priključak kablovske, pa bi oni bili pokriveni tako. Ostalima bi, prema ovoj ideji, RTS slao račune.

A kako će javni servisi finansijski opstati naredne godine niko ne može da proceni, jer sve zavisi od stepena naplate takse. U godinama neplaćanja, građani su izgubili naviku, pa bi se moglo dogoditi da i minimalan iznos od 150 dinara mnogi ignorišu. A RTS i RTV neće imati čvrste mehanizme da ih nateraju, jer je oko 6.000 dinara potrebno za troškove prinudne naplate, uz pomoć izvršitelja, što bi bilo daleko više od godišnjeg iznosa takse koji bi potraživali.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković procenjuje da bi sva domaćinstva morala da plaćaju pretplatu kako bi taj javni servis, budući da su im smanjena davanja iz budžeta za 2016. godinu, mogao normalno da funkcioniše.

– To je toliko optimistično da je teško da se ostvari, a teško je verovati da može i da se racionalizuje broj zaposlenih u javnom servisu – ocenio je Vučković.

Čak i kada bi svi plaćali i sa četiri budžetske milijarde, izračunali su u Udruženju novinara Srbije, prihodi javnih servisa bili bi oko 20 odsto manji nego prošle godine. A da bi RTS i RTV uopšte mogli da rade, smatra Nino Brajović iz UNS-a, dobro je da se privremeno produži budžetsko sufinansiranje.

– To je dobar model, s tendencijom da se narednih godina procenat budžetskog učešća smanjuje, a naplate takse povećava – kaže Brajović. – Kupovna moć građana je mala, sistem naplate pretplate godinama je kompromitovan, tako da ne možemo odmah očekivati da svi plate svoje obaveze.

Takav model omogućio bi, smatra Brajović, da javni servisi opstanu.

1 komentar za: “Jeftina TV pretplata – samo uz račun za struju

  1. Miroslav

    Malo morgen gospodo. Lepo pošaljite račun pa ko vam plati. Ni jedna druga ideja ne dolazi u obzir. Sve živo plaćam uz poslati račun, po čemu ste vi posebni. Inače nikada vam neću platiti ni dinara, jer mi niste interesantni i ubrisani,ste iz TV prijemnika.

    11. дец 2015. at 00:17

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend