11. maj 2016.

Jevtić: Napad na srpske novinare – napad na slobodu

dalibor_jevticMinistar za zajednice i povratak u kososvskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je da je napad na novinarsku ekipu Televizije Most-Radio Gračanice napad ne samo na slobodu izveštavanja srpskih medija na Kosovu i sa Kosova, već i napad na slobodu, suživot i bolju budućnost

Jevtić ocenjuje da je mnogo incidenata prošlo nekažnjeno  i da ovo znači da hitno neko mora da odgovora za ovaj, ali i sve ostale nerasvetljene napade, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra.

Jevtić će povodom najnovije situacije u kojoj je ugrožena sloboda na rad ljudi koji su danas
izvešavali iz Obilića,  sutra posetiti prostorije Radio Gračanice i razgovarati sa novinarima koji su danas bili napadnuti na svom radnom mestu, i na taj način ovim novinarima ali i svima koji obavljaju ovu zahtevan i nimalo lak posao pružiti podršku u daljem radu.

„Razočaran sam činjenicom da se ovako nešto na Kosovu danas desilo. Ponovo su novinari meta onih koji nisu spremni da prihate činjenicu da na Kosovu treba da slobodno žive i rade Srbi.

Nismo zaboravili novinare koji su bili napadani, poput ekipe RTK2 i to ne tako davno, kao ni za nestale i ubijene novinare Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Peranića, zatim novinara prištinskog ”Jedinstva” i dopisnika ”Politike” Ljubomira Kneževića, zatim Aleksandra Simovića, Marjana Melonašija i Momira Stokuće, a evo danas su srpski novinari na Kosovu još jednom meta“, istakao je Jevtić.

On je upozorio da je jedno od osnovnih ljudskih prava danas  pogaženo, a to je pravo na slobodan rad.

„Činjenica je da su novinari obavljali svoj posao i da su napadnuti samo zato što su novinari srpke redakcije i to ozbiljno zabrinjava. Lično ću uložiti svoj autoritet svuda tamo gde bude trebalo da se o ovom incidentu najozbiljnije razgovara unutar institucija i od svih nadležnih tražiti više zalaganja u zaštiti ne samo novinara, već i zaštite suživota, slobode i bolje budućnosti“, istakao je Jevtić.

Mlađi Albanac napao je danas ekipu Televizije Most iz Zvečana, dok je u Obiliću obavljala redovne zadatke, psovao ih, nazivao pogrdnim imenima, a snimatelja udario držalicom od lopate.

Video snimak agencije Tanjug možete pogledati OVDE

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend