30. maj 2016.

Kad mediji uzvrate udarac Silicijumskoj dolini – postanu prošlost

U Silicijumskoj dolini smeštene su najveće svetske tehnološke i internet kompanije (Foto „Piksabej”)

U Silicijumskoj dolini smeštene su najveće svetske tehnološke i internet kompanije (Foto „Piksabej”)

Kontroverzni sajt koji je razotkrivao tajne moćnika iz najpoznatijih tehnoloških kompanija, ugašen a njegov osnivač sudski kažnjen plaćanjem odštete od 140 miliona dolara

Sicijumska dolina želi da drži medije na kratkom povocu. Šefovi najmoćnijih svetskih tehnoloških i internet kompanija smeštenih u najpoznatijoj kalifornijskoj dolini, očekuju od novinara ako ne strahopoštovanje, onda makar poslušnost. S druge strane, piše „Njujork tajms”, škrti su u razmeni informacija. Ponekad i kupe neki list, što je tradicionalan metod da utiču na njegovo pisanje.

Sajt „Valleywag”, iako i sam obavijen kontroverzama zbog povremenog netačnog izveštavanja, odbio je da igra takve igre i pokušao da raskrinka tajne moćnika iz Silicijumske doline. U tome je, ipak, izdržao tek devet godina, pa je krajem prošle godine ugašen.

Objavljivao je vesti i tračeve o vodećim ličnostima najpoznatijih američkih tehnoloških kompanija. Bio je obavešten, ciničan, ponekad nekorektan. Pisao je na tone podrugljivih i kritičkih komentara, informacije o kojima se znalo ili o kojima se samo nagađalo, ali se o njima nije glasno govorilo.

Obelodanio je, na primer, da je suosnivač „Gugla” Lari Pejdž u emotivnoj vezi sa tadašnjom koleginicom Marisom Majer, sadašnjom direktorkom „Jahua”, zatim da je direktor „Gugla” Erik Šmit ženskaroš i nelojalan u prijateljstvima, a da je suosnivač „Napstera” (platforme za razmenu muzičkih sadržaja) i bivši direktor u „Fejsbuku” Šon Parker nelegalno iskrčio šumu da bi napravio scenografiju za sopstveno venčanje.

Njihovo najpoznatije otkriće, kako piše njujorški dnevnik, dogodilo se pre devet godina kada su objavili da je Piter Til, suosnivač servisa za elektronsko plaćanje „Pejpal”, homoseksualac. Zbog te informacije, ali i drugog što su o njemu objavili, nazvao ih je „Al kaidom Silicijumske doline”.

Til je u međuvremenu javno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji, a ove sedmice otkrivena je njegova umešanost u finansiranje tužbe koju je protiv trač sajta, tj. protiv njenog osnivača „Gouker medija”, podneo Hulk Hogan, američki profesionalni rvač, glumac i TV ličnost. Proces je doveo do nepravosnažne presude po kojoj je „Gouker medija” dužan da plati odštetu od 140 miliona dolara.

Otkriće da Til finansijski stoji iza ove tužbe, što nije nelegalno, ali je neobično da to čini neko ko je direktno motivisan, ponovo je u prvi plan istaklo odnos medija i Silicijumske doline. Tehnološke kompanije danas su, konstatuje „Njujork tajms”, moćnije i bogatije nego ikada, dok je istovremeno njihov rad obavijen sve većim velom tajne. „Valleywag” je to probao da razotkrije, ali je dobio i kontraudarac u vidu pomenute tužbe.

„S jedne strane, njihovo izveštavanje bilo je surovo i zajedljivo, a sa druge, zaista temeljno i u mnogo slučajeva tačno. Pročitao bih članak i pitao se kako su zaboga došli do informacije koja je tačna. A drugi put bi se desilo da pročitam o nekome najopakiju i najnetačniju karakterizaciju koju sam ikada video u novinarstvu”, ocenjuje rad ugašenog trač sajta Brandi Barker, bivši šef globalnih komunikacija u „Fejsbuku”.

Jedan od bivših urednika sajta „Valleywag” kaže da im je cilj bio da pokažu da li Silicijumska dolina živi ideale koje zagovara:

„Ako neko kaže da se zalaže za zapošljavanje profesionalaca, kako se onda desi da je angažovao samo svoje prijatelje da bi sa njima pokrenuo start-ap firmu. Ne govori da si apolitičan, ako tajno finansiraš antiimigracione mere.”

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend