01. sep 2015.

Kakvi su planovi vlasnika auto-centra za „Pančevac“?

PancevacNedeljnik „Pančevac“ je od petka u rukama lokalnog pančevačkog biznismena, Zorana Peševskog, vlasnika auto-centra „Zoki“. I dok on obećava da će list nastaviti da živi i to i na jezicima nacionalnih manjina, četvoro od 18 zaposlenih je već napustilo list kroz socijalni program. To što je izvesno da će ovde glavnu reč voditi gazda auto škole zaposlenima je ulilo neizvesnost

„Sad ne znam da li je to u pitanju strah. Ali neizvesnost jeste prisutna i čekamo da vidimo šta će se događati“, kaže Jordan Filipović, novinar Pančevca.

Strasti smiruje novi vlasnik. Nije mogao pred kamere N1, jer je na putu, ali je poslovni potez prokomentarisao mejlom. Iako je stručnjak za kopneni saobraćaj, tvrdi, neće „pregaziti“ medijski stub Pančeva.

„Osnovna ideja zbog koje smo se opredelili za kupovinu lista je da „Pančevac“ u budućem periodu bude list ne samo žitelja Pančeva i okoline, već regionalni list koji će pokrivati ceo Južnobanatski okrug. Samim tim, povećaće se i broj zaposlenih jer planiramo otvaranje novih dopisništava u regionu“, naveo je Zoran Preševski.

A šta na to kažu građani i građanke? Zajedničko im je to da kupuju Pančevac od kad znaju za sebe, ali i da nemaju previše sluha za ideje lokalnog biznismena.

Za zaposlene je ovo već drugi smak sveta. Prvi su preživeli privatizacijom 2008. koja nije uspela. Oni su stali na noge i ovog puta od države tražili samo jedno – da ne bude licitacije kako bi sami otkupili list, po početnoj ceni od 55.000 evra.

„Nismo imali nikakvu podršku, ni u resornom ministarstvu, ni u Agenciji za privatizaciju, kod kolega tu i tamo, ali prosto mislim da je ta čitava priča sada već bajata. Dakle, kriterijume je trebalo postavljati mnogo ranije i sada je ova priča završena“, navodi Siniša Trajković, glavni i odgovorni urednik Pančevca

Dok novi gazda i formalno ne preuzme funkciju u Pančevcu je sve po starom. Izlazi svakog petka, prodaje se u skoro 12.000  primeraka i finansira se isključivo od prodaje i šaltera za oglase i čitulje.

Ono što je za sada gotovo jedino izvesno jeste da se Pančevac seli na novu adresu. Zgrada stare tehničke škole, sada srednje stručne škole „Vizija“, koja je u vlasništvu novog vlasnika nedeljnika sa najdužom tradicijom.

Jeremić: Ne verujem da je u pitanju medijski biznis

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije, rekao je za N1 da se od Uprave za sprečavanje pranja novca i Saveta za borbu protiv korupcije očekuje da istraže tokove novca koji su korišćeni u procesu privatizacije medija. On je istakao da je to neophodno kako bi javnost procenila odakle je novac došao i kako je upotrebljen.

„Pojavile su se i neke druge spekulacije da su čak i neke gradske vlasti novcem iz budžetskih rezervi finansirale kupovinu nekih medija i mi bismo zbog toga želeli da svi oni koji su učestvovali u privatizaciji medija sve tokove novca u poslednjih godinu dana da njihovi tokovi budu javno prezentovani i da javnost sama to zaključi odakle je išlo i dokle je došlo, ne kažemo da je tu bilo kriminala ali je vrlo bitna ta transparentnost“, kaže on.

Ne verujem da je u pitanju medijski biznis, mislim da su u pitanju neki drugi motivi, ali to će se znati veoma brzo, za jedno šest meseci, pola godina, smatra on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend