12. dec 2014.

Bodrožić: Vlast preko Poreske uprave ruši Kikindske

kikindskeRačun izdavača nedeljnika Kikindske iz tog grada, uprkos molbama i utemeljenim žalbama, blokirala je Poreska uprava, tako da ove nedelje neće izaći 838. broj tih novina, saopštio je danas osnivač i direktor Željko Bodrožić.

Kako se navodi, u pitanju je akontacija poreza na dobit, za koju je utvrđeno da je greškom obračunata u visini 200 puta većoj od realne.

“Mi smo u protekla dva meseca, da bi sprečili blokadu računa i gašenje novina, uplatili blizu 140.000 dinara po tom osnovu, očekujući da nadležni u Poreskoj upravi ponište rešenje o naplati akontacija poreza na dobiti koji je grškom obračunat u visini od preko 600.000 dinara”, piše u saopštenju Bodrožić.

On dodaje da osnovane žalbe nisu naišle na razumevanje u Poreskoj upravi, u njenoj kikindskoj filijali i u Regionalnom centru Novi Sad, tako da je u protekla dva dana, prinudnom naplatom sa računa nedeljnika skinuto više od 130.000 dinara.

“Objašnjeno nam je samo da će nam taj iznos biti računat kao pretplata za porez na dobit u narednim godinama. Ovo nemilosrdno i bezobzirno postupanje Poreske uprave onemogućilo nas je da radimo jedini posao za koji smo registrovani, a to je izdavanje novina, a naše čitaoce lišilo izdanja koje izlazi više od 16 godina”, poručio je on.

Kako je objasnio, radnicima i novinarima ostaje “samo da protestuju ispred sedišta Poreske uprave u Novom Sadu i Kikindi i da se obrate za pomoć međunarodnim istitucijama”.

“Očigledno da je država Srbija preko svojih poreznika odlučila da nas uguši i zauvek ugasi. Pozivamo i sve prijatelje i naše čitaoce da nam se pridruže u borbi za opstanak Kikindskih”, apelovao je Bodrožić.

Nedeljnik Kikindske i Željko Bodrožić bili su najkažnjavaniji medij u vreme režima SLobodana Miloševića, dok je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić.

NUNS i NDNV: Poreska uprava kao instrument pritiska

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zbog postupka Poreske uprave u Kikindi koji su doveli do privremenog prestanka izlaženja nedeljnika “Kikindske”.

Udruženja su u saopštenju navela da je Poreska uprava, uprkos utemeljenim žalbama, blokirala račun “Kikindskih” i tako onemogućila rad jednom od najznačajnijih lokalnih štampanih medija u zemlji.

“Zvuči više nego onespokojavajuća činjenica da je račun blokiran zbog greške Poreske uprave koja je obračunala akontaciju poreza na dobit u iznosu enormno većom od realnog”, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su naveli da smatraju da ta greška nije slučajna i da vlast koristi i poreske mehanizme za udar na medijske slobode, s obzirom na činjenicu da su “Kikindske” poznate po svom kritičkom otklonu prema predstavnicima vlasti.

Udruženja zu zatražila od vlasti i Poreske uprave da pod hitno ispravi grešku i omogući “Kikindskim” da normalno posluju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend