21. okt 2015.

Ko gasi „Naš glas“ iz Smedereva i Radio Požarevac?

nas_glas_radio pozarevac_foto_unsDrugi krug privatizacije novinsko izdavačkog društva „Naš glas“ iz Smedereva proglašen je neuspešnim, dok za Radio Požarevac nije ni raspisan Javni poziv za drugi krug, iako je Skupština grada donela odluku i odredila cenu na trećinu procenjene vrednosti kapitala

„Agencija za privatizaciju je proglasila privatizaciju našeg nedeljnika neuspešnom jer je fizičko lice poslalo pismo o zainteresovanosti u petak, 16. oktobra u 21 čas i 52 minuta, a rok za podnošenje prijava je bio do 15:00 časova. U ponedeljak je ponovio zahtev sa svim podacima predviđenim za fizička lica. Rukovodilac projekta napravio je nacrt izmene Javnog poziva kako bi nam produžili rok, a rukovodstvo ga nije prihvatilo, već se opredelilo da aukciju proglasi neuspešnom iako su postojale zakonske pretpostavke za izmenu – produžetak Javnog poziva“, rekao je za UNS direktor Našeg glasa Goro Redžić.

Redžić je dodao da je odmah reagovao traživši objašnjenje od Agencije za privatizaciju, ali ga nije dobio i ukoliko bude potrebe, obratiće se i Vladi Republike Srbije.

U ovom novinsko-izdavačkom preduzeću ima devet zaposlenih, niko nije uzeo otpremnine niti ima pravo na besplatne akcije.

„Bili smo privatizovani 2009. godine, ali tadašnji vlasnik nije uplatio poslednje dve rate i privatizacija je propala. Funkcionišemo 63 godine kao nematerijalno kulturno dobro Smedereva i ne znam kome je u interesu da praktično ubije Naš glas“, zaključio je Goro Redžić.

Za Radio Požarevac Agencija nije ni raspisala Javni poziv za drugi krug privatizacije, za razliku od ostalih medija, a nismo dobili odgovor zašto je došlo do ovakvog „propusta“ koji će Radio Požarevac, po svemu sudeći, dovesti do gašenja.

Pored toga, ova medijska kuća već nekoliko meseci ima problema sa finansiranjem. Od 30. juna nisu dobili plate od opštine koja ima obavezu da ih finansira do 31. oktobra pa su prinuđeni da pozajmljuju novac. Sada čekaju sednicu skupštine koja bi trebalo da se održi sledeće nedelje na kojoj će se usvojiti rebalans budžeta kako bi vratili pozajmljeni novac.

Direktor Radija Požarevac Svetomir Mirković za UNS je izjavio da ne zna zašto nije raspisan drugi Javni poziv za privatizaciju ovog radija, kao ni šta će sada biti sa njima.

UNS je pokušao da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Požarevca Miomirom Ilićem kako bi nam objasnio šta se dešava sa Radiom Požarevac, ali nije našao vremena za razgovor sa nama o ovoj temi.

U Radiju Požarevac bilo je 17 zaposlenih, a 12 od njih je uzelo otpremninu i napustilo medij. Ostalo je 5 radnika koji su emitovanje programa sveli na minimum, a niko od njih nema pravo na besplatne akcije.

Podsećamo, rok za okončanje privatizacije medija je 31. oktobar.

Nove vlasnike je do sada dobilo 35 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala Javne pozive.

Kapital medija koji do kraja oktobra ne bude privatizovan, pripašće zaposlenima bez naknade ili će ti mediji biti ugašeni.

Agencija za privatizaciju je sa novim vlasnicima do sada potpisala devetnaest Ugovora o prodaji medija.

 Foto: UNS 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend