02. dec 2015.

Ko je ugrozio Kornicova prava – Lončar ili „Kurir”

aleksandar-kornic-foto-printscreen-youtube-tema-dana-1Rodoljub Šabić naložio pokretanje postupka nadzora u Klinici „Dr Laza Lazarević” zbog, kako je naveo, protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju građanina A. K.

Zbog toga što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar prekjuče javno govorio o zdravstvenom stanju jedne osobe, oglasili su se poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i Udruženje novinara Srbije (UNS). Šabić je juče naložio pokretanje postupka nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” zbog, kako je naveo, protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju građanina A. K. u emisiji TV Pink. Poverenik upozorava da je i Ustavom zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni.

Izuzetak može biti, kako je naveo, ako su podaci izneti za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti.

„Dakle, samo nadležni organi imaju pravo i dužnost da se bave i obradom ličnih podataka prikupljenih od strane drugih subjekata u druge svrhe, ali samo u svrhu suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti, a ne i van toga, pogotovo ne u svrhu plasiranja tih podataka u najširu javnost”, ističe Šabić.

Poverenik podseća da zaštita podataka o zdravstvenom stanju ne podrazumeva samo generalnu zaštitu iz Zakona o zaštiti podataka, nego i izričitu posebnu zaštitu iz Zakona o pravima pacijenata, a da je za nadzor nad sprovođenjem tog zakona nadležno Ministarstvo zdravlja.

UNS je osudio, prenosi Beta, iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora „Kurira” Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu „Kurira”, u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima. UNS je dodao da je nedopustivo iznošenje ličnih podataka osoba i podsetio da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

Udruženje je podsetilo da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar negirao je juče da je učinjena zloupotreba, težak etički i zakonski prekršaj time što su u javnost izneti podaci iz zdravstvenog kartona Kornica, koji je izjavio da je premijer Aleksandar Vučić zajedno sa više lica, učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi. „Šta je tu zloupotreba”, upitao je Lončar i dodao da njegova obaveza, kao resornog ministra, da „spreči zloupotrebu takvog čoveka i stvari koje su se dešavale, a koje su mogle da odu u nekom sasvim drugom pravcu”.

Lončar je podsetio, prenosi Tanjug, da je povodom navoda o zdravstvenom stanju Kornica govorio javno i kao resorni ministar i zamolio da se „ne zloupotrebljava čovek koji ima zdravstvene probleme”. Tvrdi da je po Ustavu imao pravo da spreči zloupotrebu čoveka koji ima zdravstvene probleme, da je pokušao da ga spase i naveo da i u Ustavu stoji da u određenim situacijama ne važe neka pravila. On je apelovao na Zaštitnika građana da zaštiti Kornica.

Ugroženi novinari Lekić i Mašić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost na ugroženu bezbednost novinara Slaviše Lekića i poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere zaštite, preneo je juče Tanjug. U saopštenju udruženja navodi se da su pretnje novinaru kulminirale nakon emisije TV Pink u kojoj je glavni i odgovorni urednik „Informera” Dragan J. Vučićević označio Lekića kao jednog od učesnika „u navodnom državnom udaru”, a da ga je u sličnom kontekstu pomenuo i ministar pravde Nikola Selaković.

Lekić je, inače, 25. novembra u beogradskoj policijskoj stanici u Ulici Milana Rakića obavestio policiju o pretnjama i osobama koje prate njegovo kretanje, ali mu je, osim službene beleške o tome, objašnjeno da u njegovoj prijavi nema elemenata krivičnog dela.

Bojan Pajtić (DS) je rekao juče da je ugrožena i bezbednost novinara Slaviše Lekića i Dušana Mašića, jer su u kontekstu državnog udara pominjani u emisiji uživo na Televiziji Pink.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend