13. jul 2016.

Ko otkriva detalje iz istrage i zašto niko ne odgovara

novine mediji gomilaPoverenik za informacije od javnog značaja izvršiće nadzor u MUP-u zbog pojavljivanja detalja iz istrage o ubistvu trogodišnje devojčice u medijima

Kako je saopšteno, podaci o ličnosti iz istrage u vezi sa silovanjem i ubistvom maloletne A. S. iz Vratarnice pojavili su se u više dnevnih listova.

„Ovlašćena lica poverenika započeće postupak nadzora u prostorijama MUP-a u Beogradu. S obzirom na vrstu i obim plasiranih podataka postupak nadzora će u slučaju potrebe biti pokrenut i u odnosu na Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje postupa u slučaju A.S“, navodi se.

Poverenik će po okončanju postupka nadzora o utvrđenim činjenicama i merama koje će preduzeti, obavestiti javnost.

U saopštenju poverenik je ocenio da niz okolnosti u vezi sa izveštavanjem o tragičnom slučaju A.S. ukazuje ne samo na teško kršenje profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu i grubo vređanje dostojanstva žrtve, njene porodice i javnosti, nego i na povrede zakona.

„Imajući u vidu da se u više tekstova zločin ‘analizira’ na način koji ukazuje na direktan pristup izveštača izveštajima o istražnim radnjama, zapisnicima, čak i obdukcionom nalazu, može se raditi ne samo o povredama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nego i drugih zakona, poput Zakona o javnom informisanju i medijima, Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, što ukazuje na potrebu da pored Poverenika, preduzimanjem odgovarajućih mera, reaguju i drugi nadležni“, piše u saopštenju.

Poverenik je podsetio da u pravnom sistemu Srbije postoje predviđeni oblici odgovornosti koji praktično ne funkcionišu, kao što su odredbe Krivičnog zakonika koje predviđaju da će se novčanom kaznom ili zatvorom od godinu dana kazniti onaj ko podatke o ličnosti saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, a ako to učini službeno lice biće kažnjeno zatvorom do tri godine.

U saopštenju se dodaje da poverenik smatra da događanja u tragičnom slučaju A.S. pokazuju da je neophodno i da je krajnje vreme da nadležni, tužilaštvo i MUP aktiviraju odredbe Krivičnog zakonika koje su do sada praktično bile van primene.

Povodom medijskih objava juče se oglasilo Ministarstvo informisanja, koje je „apelovalo na novinare i urednike da odmah prekinu sa senzacionalističkim izveštavanjem“.

Takođe, u saopštenju se „insistira“ na tome da samoregulatorna i regulatorna tela, u skladu sa svojim nadležnostima, odmah reaguju na sve slučajeve senzacionalističkog izveštavanja kojima se uznemirava javnost, nanosi dodatni bol porodicama žrtava i remeti zvanična istraga.

Povezane priče

Ubijanje ubijene Anđeline: Besramnost srpskih tabloida

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend