14. mar 2016.

Ko su likovi iz Avazove ankete?

anketiraniDnevni avaz je u današnjem izdanju objavio anketu među građanima Zenice, a u vezi sa time šta građani misle o procesu koji se na Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. U anketi je, kako je objavljeno, učestvovalo osam građana Zenice, uz fotografije koje ne odgovaraju imenima navodno anketiranih

Tako se među anketiranim Zeničanima našla i fotografijama poznatog britanskog komičara Rickyja Gervaisa uz ime Dževada Aličića. Nakon što je Slobodna Bosna objavila članak „ŠOKANTNO: Poznati britanski komičar prerušen u Dževada dao podršku Radončiću“, Twitteraši iz BiH su „otkrili“ još nekoliko fotografija koje su objavljene u Avazu, a koje nemaju nikakve veze sa „anketiranim“ osobama.

Iz Dnevnog avaza su odmah reagovali i uputili izvinjenje čitateljima zbog, kako su naveli, grube i nenamjerne greške u tehničkoj pripremi današnje ankete u Dnevnom avazu.

„Ovim putem Redakcija „Dnevnog avaza“ upućuje iskreno izvinjenje svojim vjernim čitateljima, te Dževadu Aličiću koji je zajedno sa još 25 ispitanika iz pet gradova učestvovao u anketi“, naveli su iz Avaza.

Međutim, osim ovog propusta, objavljeno je još nekoliko fotografija koje ne odgovaraju imenima anketiranih Zeničana što dovodi u sumnju istinitost objavljene ankete.

Tako su pogrešene fotografije objavljene i uz imena Alme Kovačić, Maide Ćatić, Aleksandre Stapić, Sakiba Smrike i najvjerovatnije još nekoliko osoba.

Uz fotografiju Bahrije Salač objavljena je fotografija Iračanke Bahre koja je govorila za magazin Medya.

Fotografija uz ime Alme Kovačić objavljena je u maju 2012. godine na portalu „Share a bit of love“ fotograkinje Monike.

Uz ime Maide Ćatić objavljena je fotografija koja datira od 24. augusta 2014. godine i objavljena je na blogu koji govori o doniranju organa.

Također, uz fotografiju Sakiba Smrike objavljena je fotografija starijeg muškarca iz Irana koji radi na pijaci u Teheranu.

Ovo nije prvi put da u Dnevnom avazu uz ankete o procesu koji se vodi protiv Radončića objavljuju fotografije nepoznatih ljudi sa interneta.

Tako je 5. marta uz anketu o tom šta građani misle o određivanju privora Radončiću uz ime Mirsada Sejfoskog objavljena fotografija američko-kanadskog pisca Roberta Charlesa Wilsona.

 Foto: ba.n1info 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend