06. nov 2014.

Ko su vlasnici RTV B92 i TV Prva

nunsfotoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), priključujući se akciji Evropske federacije novinara (EFJ) “Podrži novinarstvo” (Stand Up For Journalism), zahteva od Komisije za zaštitu konkurencije da što pre okonča postupak ispitivanja koncentracije koji se odnosi na promene vlasničke strukture društva Radiodifuznog preduzeća B92 i da saopšti da li su isti vlasnici RTV B92 i TV Prva.

Iako nova zakonska rešenja ne zabranjuju vlasništvo u većem broju emitera, ako udeo u ukupnoj gledanosti, odnosno slušanosti, ne prelazi 35 odsto, precizna saznanja o vlasničkoj strukturi ove dve medijske kuće umnogome bi doprinela razjašnjenju mnogbrojnih dilema koje vlasničku strukturu RTV B92 i TV Prva povezuju sa ugrožavanjem medijskog pluralizma.

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća B92 iz 2010. godine.

To preduzeće je tada kupila kiparska firma „Astonko holdings limited“ preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu.

U zaključku o pokretanju postupka Komisija navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma „Astonko“ stekla 85 odsto vlasništva u B92.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza.

EFJ, sedmu godinu za redom, poziva svoje članice da 5. novembra podignu glas u znаk solidаrnosti sа novinarskom profesijom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend