05. dec 2015.

Ko to tamo hapsi: Tužioci zbunjeni, policajci čekaju nalog a informacije cure

OpcinskiSudSarajevoSarajevo – Prvu polovinu jučerašnjeg dana trajala je misterija ko je i zašto uhapšen u akciji FUP-a i niko nije znao ko je uopšte naredio akciju? Izvori Žurnala daju logično objašnjenje

Biće zanimljivo vidjeti reakciju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo kada im pripadnici Federalne uprave policije predaju na daljnje postupanje uhapšene, advokata Omara Mehmedbašića te dva službenika Općinskog suda Sarajevo. Još nekoliko osoba je tokom dana saslušano u istrazi o mogućim krivičnim djelima korupcije, odnosno uzimanja mita zbog odgađanja odlaska osuđenika na izdržavanje zatvorske kazne.

„Tužilaštvo Kantona Sarajevo demantuje informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da je danas bilo ko lišen slobode u akciji Federalne uprave policije, a po nalogu ovog Tužilaštva“, prenijeli su mediji odgovor iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Hapšenje na ekranu

A brojne medijske ekipe u tom su trenutku već bile ispred zgrade Federalne uprave policije, očekujući privođenje uhapšenih nakon vijesti o akciji koja je putem portala plasirana u podnevnim satima. No, vijest je bila preuranjena. Naime, u trenutku dok su novinari i snimatelji čekali privođenje, još niko nije bio uhapšen !? Osumnjičeni su mogli putem medija saznati da se odigrava akcija i njen povod, a pa sačekati nekoliko sati da im inspektori “pokucaju” na vrata !

Ako ostanu dosljedni saopštenju, Kantonalno tužilaštvo danas neće preuzeti uhapšene. Ako ih preuzme, logično je pitanje zašto su odlučno demantovali da je akcija provedena po njihovom nalogu ? Teško je bilo povjerovati inaformaciji da je akcija provedena po nalogu Kantonalnog suda Sarajevo, još teže pomisliti da je FUP samostalno hapsio. Ovaj sud je mogao odobriti eventualne posebne istražnje radnje, i potom nalog za pretres istrazi interesantnih objekata koje koriste osumnjičeni.

„Federalna uprava policije u toku dana realizira određene aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti na rasvjetljavanju i dokumentiranju kaznenih djela koruptivnog karaktera i počinitelja ovih djela, a u okviru borbe protiv korupcije“, navedeno je u saopćenju Federalne uprave policije.

Nalog kasni, informacije cure

Prvobitna nezvanična informacija govorila je o 15 uhapšenih osoba. Na kraju dana taj broj je sveden na tri osobe. Kako Žurnal doznaje od policijskih izvora, cijela medijsko-policijska-tužilačka rašomonijada ima logično objašnjenje. Inspektori zaista jesu u prijepodnevnim satima bili na svojim mjestima i spremni za početak akcije, no kasnio je nalog iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Pri tome je informacija o hapšenjima već “procurila” prema nekim medijima i ista je objavljena bez da je akcija zaista počela te prije nego što je bilo ko uhapšen !?

Sve kasnije bio je samo pokušaj da se spasi sama akcija…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend