08. maj 2016.

Koalicija novinara i novinarskih organizacija naglašava važnost odbrane slobode medija

revolution_of_the_europes_pressKao što je istaknuto u nedavno objavljenom „Indeksu slobode medija“, koji su izdali Reporteri bez granica, uznemirujući pad slobode medija primijećen je u čitavom svijetu. Stoga je važnije no ikada razvijati svijest o prijetnjama slobodi izražavanja i informiranja

“Prema svim našim indikatorima, sloboda medija je posvuda opala. Mnogi svjetski lideri razvili su pravu paranoju u vezi s novinarstvom“, rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica.

„Ta atmosfera straha rezultira povećanom averzijom prema raspravi i pluralizmu, sve autoritarnije vlade pritišću medije, a izvještavanje u privatnim medijima postaje sve ovisnije o osobnim interesima. Zajamčeno pravo javnosti da bude informirana je ključno pravo ukoliko probleme ljudske vrste želimo riješiti, bilo lokalno, bilo globalno“, rekao je Deloire.

Da bi poduprli značenje i važnost slobode medija po demokraciju, koalicija nacionalnih europskih i svjetskih novinara i novinarskih organizacija ove godine u Wroclawu, jednoj od europskih prijestolnica kulture, organizira jednodnevnu konferenciju pod nazivom “(R)EVOLUTION OF EUROPE’S PRESS” 1. srpnja 2016.

Cilj joj je da novinski izdavači, političari, novinari, profesori, stručnjaci za start-upove i tehnologiju razgovaraju o promjeni političkih prioriteta, tehnološkim inovacijama i njihovom utjecaju na slobodu novinarstva.


Izvor: European journalists

Prevela: Vesna Arsovski

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend