08. sep 2015.

Koalicija: Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da spreče prevaru novinara u režiji Agencije za privatizaciju

medijskakoalicijaKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traži da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja hitno odrede prema postupku Agencije za privatizaciju koja je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na ime 16 novinara i medijskih radnika RTV Vranje, dve trećine kapitala ove medijske kuće vratila državnom Akcionarskom fondu radi dalje prodaje

Koalicija ističe da je Agencija za privatizaciju, dajući prednost Zakonu o privatizaciji nad Zakonom o javnom informisanju i medijima, suspendovala pet godina borbe za medijsku reformu i uvođenje evropskih standarda u medijsku sferu.

Iako je po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Uredbom o prenosu kapitala bez naknade propisano da se, ukoliko javni poziv za prodaju medija nije objavljen do 1. jula 2015. kao što je slučaj sa RTV Vranje, kapital privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade, Agencija za privatizaciju je većinski udeo ipak prenela u Akcionarski fond.

Za Koaliciju je, ukoliko se ne promeni ovakva praksa državne agencije, bez smisla ne samo dosadašnji trud, izgubljeno vreme i novac na reformi medijskog sistema, nego i budući rad na unapređenju medijskog zakonodavstva i njegovog prilagođavanja evropskim standardima.

Koalicija se nada da će Vlada Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i organizacije koje se bave evrointegracijama Srbije ozbiljno shvatiti da se naopakom primenom zakona ne štite vladavina prava, prava zaposlenih u medijima, ni sloboda medija.

Koalicija će, ako se ne obustavi ovakva primena zakona u privatizaciji medija, prestati da učestvuje u daljim aktivnostima koje država planira u reformi medijskog sektora neophodnoj za evrointegracije Srbije, jer je ovakvo postupanje u suprotnosti sa evropskim vrednostima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend