14. maj 2016.

Koalicija za nadzor finansija: Tanjugu od novembra iz budžeta skoro 42 miliona

tanjug zgradaI pored toga što je Odlukom o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća novinska agencija Tanjug utvrđeno da je Tanjug prestao s radom 31. oktobra 2015, ova „fantomska agencija“ i dalje radi i pritom ostvaruje značajne prihode od budžetskih korisnika, saopštila je Koalicija za nadzor javnih finansija

Prema podacima koje je, na zahtev Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, dostavila Uprava za trezor, Tanjug je „po prestanku rada“, u periodu od 1. novembra 2015. do 15. marta 2016. godine, od korisnika javnih sredstava „ostvario prihode u ukupnom iznosu od 41.898.196,33 dinara“.

Kada će Agenciji za privredne registre biti podneta prijava za brisanje Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, koliko je trenutno zaposlenih i da li im se isplaćuju zarade i doprinosi i koliko će građane Srbije koštati gašenje Tanjuga, pitanja su na koja nema odgovora nadležnih, ukazuje se u saopštenju Koalicije.

U saopštenju objavljenom na sajtu Koalicije napominje se da Vlada i premijer Aleksandar Vučić duguju odgovor na ključno pitanje „kome je potrebno da se ugašeni Tanjug održava na aparatima“ i konstatuje da se „ova morbidna operacija“ izvodi o trošku građana.

Koaliciju za nadzor javnih finansija čini 12 nevladnih organizacija iz cele Srbije. Cilj Koalicije je povećanje prisutnosti građana u sferi fiskalne politike i građanski nadzor trošenja budžetskih sredstava.


Spisak korisnika javnih sredstava koji su finansirali Tanjug pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend