05. dec 2015.

Kocijančič: EU očekuje da Srbija obezbedi slobodu medija

Maja-Kocijančič1Pratimo kako se odvija razvoj slobode medija u Srbiji i verujemo da će Vlada i političari nastaviti da sprovode vladavinu prava i u isto vreme da se mediji i novinari ponašaju nezavisno, poštujući profesionalne standarde u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, izjavila je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič

Ona je podsetila da je u godišnjem Izveštaju EK o napretku Srbije više od dve strane posvećeno slobodi medija sa preporukama.

Deo njih se odnosi na očekivanje da Srbija obezbedi uslove za slobodu medija bez prepreka i da Regulatorna tela rade nezavisno, rekla je Kocijančič na brifingu za novinare u Briselu.

Upitana za komentar na odluku Tribunala u Hagu povodom nepoštovanja suda saradnika Vojislava Šešelja, ona je rekla da Unija izuzetnu pažnju posvećuje procesuiranju ratnih zločina u pogledu regionalne saradnje i sprovođenju odluka Tribunala, koji je važan elemant toga.

U tom pogledu su i obaveze Srbije, ne samo zbog njene evropske budućnosti, već u kontekstu regionalne saradnje i pomirenja, dodala je Kocijančič.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend