24. maj 2016.

Kolege, nije fer

Untitled-1Večernje novosti su na svom sajtu, prve obavestile domaću, zašto ne reći i evropsku javnost, da je preminuo legendarni glumac. Ne hvalimo se, konstatujemo. Evo zbog čega

U novinarstvu postoje vesti čije objavljivanje prati zadovoljstvo, sreća, ne samo profesionalna, ali postoje i one druge, koje saopštavamo s tugom. Jedna od takvih je vest o smrti velikog Velimira Bate Živojinovića.

Večernje novosti su na svom sajtu, www.novosti.rs, prve obavestile domaću, zašto ne reći i evropsku javnost, da je preminuo legendarni glumac. Ne hvalimo se, konstatujemo.

Evo zbog čega.

Pojavom elektronskih medija, ovde mislimo pre svega na sajtove i portale, počela je, na zalost, besomučna trka i u tome ko će prvi da objavi neku važnu informaciju. Od toga zavisi broj poseta nekom sajtu što prate i drugi efekti, ekonomski pre svega.

Još jednom, na žalost, ali tako je.

Večernje novosti na svom online izdanju već duže vreme prednjače u odnosu na većinu portala i sajtova, kada su važne informacije u pitanju. Jednostavno, prvi smo, imamo dobre izvore, trudimo se. Čitaoci to uvažavaju, cene, što se vidi i u štampanom izdanju, gde smo u vrhu po prodaji, i na onlajnu, gde smo među prvih pet info-sajtova. Ali. Istovremeno smo svakoga dana izloženi krađi naših informacija, tekstova, tema, čak i intervjua. Tako je bilo i u slučaju smrti Bate Živojinovića.

Nekoliko minuta nakon što smo pustili tu vest, počela je lančana reakcija na sajtovima, portalima Srbije i Regiona. Svi su objavljivali smrt Bate Živojinovića i pozivali se na sopstvene izvore. Nije ih bilo, izvor su Večernje novosti.

Svi su prepisali Večernje novosti.

Još jednom, nismo ponosni što smo objavili tu žalosnu vest, ali smo je objavili prvi i bio bi fer-odnos da su nas kolege potpisale kao izvor.

U tom smislu izdvajamo jedino B-92 i Alo.rs. Hvala im.

Ostalima neka je na čast.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend