03. maj 2015.

Kontroverze oko nagrade Pen centra Šarli ebdou

12214919145544ade970350780800010_origUrednik i novinar francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo ocenio je u petak u Vašingtonu da je protivljenje američkih pisaca da prisustvuju uručenju nagrade američkog Pen centra tom listu, „nesporazum“ koji pokazuje „stvarnu podršku“ slobodi izražavanja

„Mislim da je u pitanju mali nesporazum“, rekao je Žan-Batist Tore, filmski kritičar u Šarli ebdou, pariskog lista koji je 7. januara bio meta terorističkog napada. Tada je ubijeno 12 ljudi od kojih pet karikaturista.

„Mislim da pisci koji žele da bojkotuju dodelu nagrade u utorak u Njujorku, misle da je Šarli ebdo dobio nagradu zbog svog sadržaja“, rekao je francuski novinar, ali, kako je nastavio, u tome je zabuna jer se nagrada dodeljuje za slobodu izražavanja, a ne za sadržaj.

Šest poznatih američkih pisaca neće prisustvovati ceremoniji uručenja nagrade u znak protesta što će ona pripasti ekstremno satiričnom listu.

Piter Keri, Majkl Ondatje, Frensin Prouz, Tedžu Koul, Rejčel Kašner i Taji Selazi naveli su da je Pen centar „otišao predaleko u tradicionalnoj ulozi odbrane slobode izražavanja“ dodeljivanjem te nagrade francuskom listu.

„Pen centar je postao slep prema kulturnoj bahatosti Francuske, koja ne poštuje svoju moralnu obavezu prema velikom delu svog stanovništva“, rekao je Keri aludirajući na karikature muslimanskog proroka Muhameda u Šarli ebdou.

Glavni urednik lista, Žerar Bijar postavio je pitanje zašto pisci „prosto ne napuste američki Pen centar, ako smatraju da ta institucija više ne brani principe slobode izražavanja“.

Tore je pomenuo nedavnu analizu 500 naslovnih strana Šarli eboda, od kojih je na 300 na meti bila politika u Francuskoj, na 38 je žaoka satire bila usmerena ka religiji, a na sedam ka islamu.

„I to je stvarnost“, rekao je Tore.

Bijar i Tore su na konferenciji za novinare ispričali kako je teroristički napad na njihovu redakciju promenio njihove života.

„Bili smo mali list i za pola sata smo postali svetski simbol. To nije naš zadatak. Naš zadatak je da nasmejemo ljude“, ocenili su francuski novinari.

Američki Pen centar je na bojkot pisaca odgovorio saopštenjem da ne smatra da je Šarli ebdo imao nameru da vređa islam, već da je „nasilno želeo da odbaci pokušaj jedne ekstremističke manjine da postavi granice slobodi izražavanja“.

„Biće nam žao što su neki izabrali da ne dođu na svečanost, ali poštujemo njihova uverenja“, dodao je Pen centar.

Tore i Bijar će u ime pariske redakcije primiti nagradu za slobodu izražavanja „Pen/Toni and James C. Goodale Freedom of Expreshion Courage Award“.

Američki Pen centar osnovan je 1922. godine u Njujorku i ima 3.300 članova – pisaca, izdavača i prevodilaca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend