22. mar 2016.

Lazanski: Novinar u kampanji mora da trpi udarce

lazanski_n1Novinari koji se „upuste u neku vrstu kampanje moraju da dobijaju i udarce“, rekao je Miroslav Lazanski, novinar Politike i kandidat na izbornoj listi Srpske napredne stranke komentarišući u Novom danu napade na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića

„Ako se novinari upuste u neku vrstu kampanje onda moraju da dobijaju i udarce, ali ne fizičke. Ako neki medij ili istraživačka grupa ulazi u nečiju intimu i porodične odnose, pa šta oni misle, da žive u bezvadušnom prostoru? Pa onda će neko ko dohvati nečiju sliku, ko se vešao po nekim kukama, to i objaviti“, rekao je Lazanski.

Na konstataciju da imovina premijera, kojom se KRIK bavio, nije lični odnos, on objašnjava da na zapadu postoji „nešto što je nedodirljivo kada je u pitanju politički fer plej“.

Lazanski koji se na izbornoj listi SNS našao na visokom osmom mestu kaže da nije još ušao u politiku, već je samo na listi kandidata i dodaje da premijer Aleksandar Vučić od njega nije tražio ništa.

„Nije Vučić tražio ništa konkretno, ali je s obzirom na moju karijeru, znanje i veze i kontakte koje imam, video da mogu da pomognem državi, sistemu odbrane i na koncu i njemu“, rekao je novinar Politike i dodao da nije čudno da se novinari upuste u politiku, navodeći kao primer hrvatskog ministra odbrane.

„Ima toga dosta, ali mi nismo navikli. Nego mislimo da novinar kada ode u penziju treba da ode na kej i igra šah. Ja sam više borbeno raspoložen da nastavim karijeru u nekoj drugoj oblasti“, rekao je Lazanski.

Kaže da ne zna da li će ostati u novinarstvu ukoliko kao kandidat SNS postane poslanik u Skupštini Srbije i da ne vidi razlog da mu čitaoci ne veruju ukoliko bude poslanik.

„Ja i sada pišem, ali spoljnopolitičke teme kao što je, na primer, sukob Rusije i Turske. Sad to što sam ja na listi, neko će reći da to nije tačno. Neko će reći, ako je Laza na listi SNS možda i danas nije utorak, e pa jeste utorak“, objasnio je Lazanski vezu njegovog političkog delovanja i profesionalnog rada.

Spolju politiku aktuelne Vlade Srbije on opisuje kao nesvrstanu i vojno neutralnu sa političkim ciljem ulaska u Evropsku uniju.

„Kada će se to desiti ne zavisi od nas. Na nama je da uredimo državu po evropskim standardima, da je preuredimo i da nas pozovu tamo jer smo postigli određen standard. Mislim da smo na tom putu odmakli i da idemo u dobrom pravcu“, smatra Lazanski.

On se ne slaže sa ocenama da je proruski orijentisan, već svoj stav naziva prosrpskim.

„To je neverovatno, čim kažete nešto odmah ste proruski. Zalažem se za ekvidistancu, zalažem se za pragmatičnost, i mislim da je u tome veličina politike koju vodi Aleksandar Vučić. Ne zanimaju me ničiji interesi, interesuje me interes ove države“, objašnjava novinar Politike.

Prema njegovom mišljenju, Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji. „Šta ako uvedete sankcije Rusiji, a Evropska unija ih skine za šest meseci? Ispali ste jadni, četvrta liga. Ovo je dokaz da smo ispali pametni“, tvrdi Lazanski.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend