29. sep 2016.

Legija i istina

vukasin_obradovic_nuns mcrsOdgovor Vukašina Obradovića advokatu Slobodanu Ružiću

Poštovani gospodine Ružiću, Veoma mi je žao što ste moju izjavu Novom magazinu protumačili kao nameru da učestvujem u kreiranju atmosfere, kako kažete, da se sudi nevinima i da mi nije stalo da se konačno razreši ubistvo Slavka Ćuruvije.

Iskreno želim da se ovaj proces dovede do kraja i ubicama Slavka Ćuruvije izrekne kazna u skladu sa zakonom.

Voleo bih, međutim, da delim Vaše mišljenje da će ovakvom ishodu pomoći svedočenje Milorada Ulemeka.

Na žalost, bez obzira na moje skromno poznavanje krivičnog prava, kao što sam i rekao u izjavi Novom magazinu, nisam sasvim siguran da će Ulemekov iskaz doprineti, barem ne u meri u kojoj se očekivalo, potvrđivanju optužnice.

Ovakav stav možete pripisati mojoj nekompetentnosti ali mi ne možete osporiti pravo da izrazim svoju zabrinutost zbog činjenice da se upravo zbog ovakve izjave Milorada Ulemeka ceo proces okonča bez osuđjujuće presude.

Kredibilnost samog Ulemeka kao svedoka optužnice, moram da priznam, za mene je od samog početka bila vrlo upitna. Ne spadam, priznajem, među one koji su smatrali da rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije mora da se okonča po svaku cenu, čak, kako se spekulisalo, nuđenjem statusa svedoka saradnika Radomiru Markoviću ili sa Legijom kao ključnim svedokom.

Za mene je ubistvo Slavka Ćuruvije više od sudskog procesa koji će se okončati osuđujućom ili oslobađajućom presudom. Smatrao sam, a tokom suđenja sam se uverio još i više, da je, osim otkrivanja ubica i nalogodavaca, podjednako važno da se utvrdi zašto je bilo potrebno 15 godine do podizanja optužnice, ko je odgovoran što smo došli u situaciju da ishod suđenja zavisi od iskaza osvedočenog ubice i njegovih dojučerašnjih saradnika. Mogao bih još ponešto da kažem na ovu temu ali, na žalost, kao bivši člana Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara, obavezao sam se da neću iznositi u javnost ono što sam bio u prilici da čujem ili saznam.

I da ponovim. Iskreno se nadam da će ovaj sudski proces biti okončan tako što će sudsko veće uvažiti dokaze koji terete optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. To je u interesu svih nas – porodice, novinara i društva u celini.

Nadam se da se bojazni, ne samo moje, da Milorad Ulemek Legija svojim svedočenjem nije doprineo takvom ishodu, neće pokazati opravdanim.


S poštovanjem,

Vukašin Obradović,
predsednik NUNS-a

Povezane priče

Paušalni komentar predsednika NUNS-a

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend