18. sep 2015.

Mađarska policija: Nismo tukli novinare

Mađarska policija negira da je tukla i hapsila novinare na graničnom prelazu Horgoš 2 u sredu

U policijskom saopštenju se tvrdi da je postupano u skladu sa zakonima i situacijom koju predstavljaju kao napad agresivnih ljudi na policiju, koja je bila zadužena za čuvanje državne granice Mađarske, odnosno spoljne granice Evropske unije.

Mađarska policija odbacuje i da su novinari hapšeni, ali dodaje da su tri osobe, državljani Australije, Slovačke i Poljske, procesuirane zbog osnovane sumnje da su ilegalno prešle granicu, nakon čega su puštene da se brane sa slobode.

U saopštenju se tvrdi da je policija postupila u skladu s propisima i u više navrata služebno opominjala novinare da ne ometaju policijsku akciju.

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinarku i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

Mađarski policajci napali su pendrecima i uhapsili u sredu tokom intervencije protiv izbeglica na granici sa Srbijom i reportera javne poljske televizije TVP.

Mađarska policija pretukla je foto-reporterku švedskog lista „Ekspresen“ Meli Eterson Elafi koja je sa srpsko-mađarske granice izveštavala o izbegličkoj krizi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend