16. apr 2016.

Merkelova popustila Erdoganu i odobrila suđenje satiričaru

angela-merkelStručnjaci koje je angažovao drugi kanal nemačkog javnog servisa ZDF tvrde da Jan Bemerman nije prekršio zakon izrecitovavši pesmu o predsedniku Turske

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je državnom tužilaštvu da po bezmalo nikad nekorišćenom članu 103 nemačkog krivičnog zakonika, a na zahtev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, krivično goni TV komičara i satiričara Jana Bemermana koji je u emisiji izrecitovao „Uvredljivu pesmu” o prvom čoveku Turske.

Erdogan je podneo zahtev za krivično gonjenje satiričara po članu zakona koji potiče iz 19. veka, i po kojem počinilac za „namernu uvredu” organa ili predstavnika strane države može da dobije i pet godina zatvora.

Odluku da se odobri proces protiv satiričara juče je saopštila lično kancelarka, najavivši pri tome da vlada planira da ukine ovaj član zakonika tako da od 2018. više ne bude u primeni.

„Izdavanje ove dozvole (da tužilac nastavi proces protiv satiričara) ne znači prejudiciranje konačne sudske odluke, niti predstavlja napad na štampu ili umetničke slobode”, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare, dodajući da u Nemačkoj „tužioci i sudovi, a ne vlada, imaju poslednju reč” o tome da li je neko prekršio zakon.

Ona se osvrnula i na to kakvi su sloboda izražavanja i vladavina prava u Turskoj.

„Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u Turskoj i sudbine pojedinih novinara”, rekla je Merkelova, povodom često kritikovanih poteza Erdogana, za koje ga optužuju da nastoji da ojača svoju vlast pritiskom na medije. „Podsetili smo Tursku na važnost vladavine prava i ljudskih prava. Sloboda mišljenja i nezavisnost pravosuđa mora biti potvrđena.”

 Foto: merkur.de 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend