24. okt 2015.

Mirković: Definisati šta je i ko je novinar

mirkovic priv medijaDržavni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković kaže da treba ozbiljno razmisliti o tome da li je u Srbiji potrebno definisati šta je i ko je novinar

„U prethodnih 15 meseci implementacije medijskih zakona postavilo se pitanje da li treba definisati šta je to i ko je to novinar. Da li je potrebno da se definiše ko je novinar i da im se tako definišu i prava koja s pravom očekuju u pogledu njihovog rada, ali i u pogledu njihove fizičke bezbednosti“, rekao je Mirković.

On je na konferenciji „Indikatori profesionalnog/neprofesionalnog ponašanja novinara i medija“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dodao da će se ta tema aktuelizovati u poglavlju 23 pregovora Srbije sa EU, koje se bavi osnovnim ljudskim pravima, i u kojem se govori i o pravima i bezbednosti novinara.

„Država će u saradnji sa novinarskim udruženjima i sa strukom pokušati da uradi nešto na tom polju. Pitanje ko je novinar je tema i dilema za naredni period“, naveo je Mirković.

Dodao je da novinarska i medijska udruženja, regulatorna i samoregulatorna tela treba da budu uključena u rad Ministarstva, kroz rad u konkursnim komisijama.

„Za ozdravljenje medijske scene je potrebno vreme“, rekao je Mirković.

Održavanje konferencije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

 Foto: Medija Centar Beograd 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend