24. okt 2015.

Mirković: Država najveći finansijer srpskih medija dijaspore

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je danas da je država najveći finansijer srpskih medija u dijaspori, dok su predstavnici medija poručili da bi ta izdvajanja trebalo povećati

Kako je podsetio Mirković, na šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, podrška Ministarstva kulture dijaspori obezbeđuje se konkursima koji se raspisuju jednom godišnje, kao i da je dosta toga učinjeno i donošenjem tri medijska zakona pre 15 meseci.

„U dva je definisano da je informisanje Srba u dijaspori i regionu jedna od važnijih stvari koje treba da budu podržane i u kojem se prepoznaje javni interes koji zastupa Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja”, rekao je Mirković.

Ove godine Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo kulture postalo je najveći donator u sferi informisanja u domenu podrške onim projektima koji promovišu javni interes, rekao je Mirković.

„To je nešto o čemu smo samo mogli da sanjamo samo pre nekoliko godina i mislimo da će se ta suma uvećati naredne godine”, rekao je Mirković.

Prema njegovim rečima, u domenu sektora informisanja ukupno je podneto 37 aplikacija, od kojih je 29 podržano.

„Ukupni budžet ove godine iznosio je 18 miliona dinara, što je 20 odsto više nego prethodne godine”, rekao je Mirković.

Mirković je dodao i da se ove godine prvi put u konkursnim komisijama u domenu projektnog sufinansiranja nalaze i predstavnici novinarskih udruženja što je, kako je istakao, veliki napredak.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović izjavio je da država mora da poveća sredstva za finansiranje medija u dijaspori.

On je naveo da se mediji u inostranstvu, finansiraju prosečno na godišnjem nivou sa 330 hiljada evra, a da se oko 30 miliona dinara izdvaja za programe nacionalnih manjina u zemlji.

„Država mora da pronađe način da pomogne novinare i medije u dijspori i reonu. Sadašnja sredstva nisu dovoljna”, smatra Brajović.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta istakao je da je najbolji položaj medija u Rumuniji, a da najteži u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kao primer, on je naveo radio „Dunav” koji 24 godine postoji u Vukovaru i sada se nalazi pred gašenjem, jer nemaju dovoljno sredstava.

„Država mora da pomogne medije u regionu, u pitanju je opstanak našeg naroda koji se sve više iseljava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Republiku Srpsku i Srbiju”, zaključio je Linta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend