17. maj 2015.

Mitić: Opština ne bi imala korist od medija

Dragan Mitic Malo CrniceOpštinsko veće Malog Crnića, koje broji 11 članova, u četvrtak je donelo odluku da ne prihvati predloge Komisije o raspodeli novčanih sredstava u visini od 1, 8 miliona dinara, za projekte koje su mediji putem konkursa podneli opštinskoj upravi. Predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić, koji ujedno obavlja funkciju predsednika Opštinskog veća, kaže da su tu odluku doneli jednoglasno, jer projekti pojedinih medija, kome je Komisija za dodelu sredstava medijima dodelila sredstva raspisana konkursom, ne zastupaju javni interes opštine

– Mi smo jednoglasno odlučili da ne prihvatimo predloge Komisije i da poništimo konkurs. Svi do jednog zaključili smo, uvidom u projekte koje su podneli mediji, da neki od njih u potpunosti, a neki, delimično ne opravdavaju javni interes opštine i da realizacijom istih naša opština ne bi imala neku korist od njih, koja se odnosu u praćenju rada i promocije naše opštine. Ovakav način finansiranja medija od strane naše opštine uveden je po prvi put, pa smo, samim tim, bili malo zatečeni i neobavešteni – kaža Dragan Mitić i dodaje da će sa stručnim službama svoje opštine napraviti novi konkurs, gde će se detaljno precizirati šta je javni interes opštine, i šta se konkretno traži od medija da napišu u svojim projektima, koje će dostaviti na novom konkursu.

On je naglasio da će tražiti da u novoj Komisiji koja će odlučivati o kvalitetu prispelih projekata i određivanju sredstava za njih, bude i predstavnik opštine, koji će medijskim stručnjacima i predstavnicima njihovih udruženja u Komisiji, sugerisati i objašnjavati šta je javni interes opštine.

Predsednik opštine Malo Crniće, Dragan Mitić na kraju je poručio da će svi mediji koji budu na novom konkursu učestvovali, biti ravnopravni i da neće biti privilegovanih.

Predsednik Komisije koja je svojim predlogom o raspodeli sredstava izazvala burne reakcije, Novica Savić kaže da nije upoznat o odluci Opštinskog veća Malo Crniće da se poništi konkurs i da zbog toga ne može da komentariše o tome.

– Zatečen sam tom informacijom. Stvarno me niko o tome nije obavestio i zbog toga nemam nikakav komentar. Opštinsko veće može da prihvati naše predloge, a može i da ih odbije i da raspiše novi konkurs. Da li će u novoj komisiji biti isti članovi ili ne, za sada ne znam – kratko je rekao Novica Savić.

Sukob interesa, „samo“ neznanje, ili…

U jučerašnjem izdanju dnevnog lista Danas (i na sajtu) objavili smo demanti Milorada Tadića na tekst „Komisija u sukobu interesa“, našeg dopisnika iz Požarevca Momčila Veljkovića. Ne želeći da dalje polemišemo sa gospodinom Tadićem da li su članovi komisije bili u sukobu interesa, ili „samo“ nisu znali da rado svoj posao, ili… objavljujemo ovaj intervju. Sada je, valjda, potpuno jasno da li su u Danasu iznete neistine, ili je ipak bilo nečega što je navelo Opštinsko veće da poništi konkurs.

Ž. V.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend