05. maj 2015.

Mogerini: Slobodni mediji ključ demokratskog društva

FedericaMogheriniVisoka predstavnica EU Federika Mogerini, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, izjavila je da su slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji ključ svakog demokratskog društva, jer bez njih ne može biti ni informisanog, aktivnog i angažovanog građanina

„Zato je sloboda štampe stub svakog društva, i to se mora promovisati i nikad se ne sme uzimati zdravo za gotovo. Zahvaljujući hrabrosti velikog broja novinara još uvek znamo značenje reči koja se često zanemaruje: istina“, navela je Federika Mogerini u izjavi koju je preneo EU info centar.

Ona je kazala da EU odaje priznanje onim novinarima i medijskim akterima koji su u pritvoru ili su izgubili život, kao i onima koji na bilo koji drugi način trpe nepravedne posledice zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja.

„Još jednom potvrđujemo našu posvećenost unapređenju i zaštiti prava na izražavanje širom sveta i nastavljamo da promovišemo bezbednost novinara i drugih medijskih radnika“, istakla je visoka predstavnica EU.

Prema njenim rečima, savremene informaciono-komunikacione tehnologije deo su svakodnevnog života i pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava, kao i za društveni i ekonomski razvoj.

„Nesmetani pristup informacijama i slobodi izražavanja mora biti zagarantovan svima, kako na internetu tako i van njega“, rekla je Federika Mogerini.

Ona je dodala da internet mora ostati jedinstvena, nefragmentirana mreža na koju se primenjuju isti zakoni i norme kao i u drugim oblastima svakodnevnog života u kom građani mogu da ostvare svoja prava, odnosno pravne lekove u slučaju kada su im ta prava uskraćena.

Federika Mogerini podsetila je da je ta načela prepoznao Savet EU u svojim Zaključcima o upravljanju internetom od 27. novembra 2014. i Zaključcima o sajber diplomatiji od 11. februara 2015.

„EU je posvećena daljem jačanju međunarodnih napora koji se preduzimaju sa ciljem unapređenja slobode izražavanja i pozdravlja usvajanje posebne procedure UN o pravu na privatnost“, istakla je visoka predstavnica.

Kako je dodala, EU je odlučna da nastavi upotrebu svih odgovarajućih eksternih finansijskih instrumenata koji su joj na raspolaganju kako bi dodatno zaštitila i unapredila slobodu mišljenja i izražavanja i kako bi podržala slobodu i pluralizam medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend