02. nov 2015.

Mogerini: Slobodni smo ako su mediji slobodni

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjenosti zločina nad novinarima, da napad na novinare predstavlja napad na slobodu izražavanja i slobodu medija

„Mediji su ogledalo našeg društva: ako su oni slobodni i kritički mi smo slobodni i bezbedni“, istakla je šefica diplomatije EU.

Uprkos tome, Mogerini ističe da se novinari u mnogim zemljama širom sveta suočavaju s porastom zastrašivanja i nasilja.

„Napadi na novinare nisu samo napadi na žrtve, nego i na slobodu izražavanja i slobodu medija. EU očekuje da vlasti u potpunosti poštuju međunarodne obaveze da efikasno, brzo i na nezavisan način istraže te zločine i da obezbede da izvršioci i podstrekači takvog nasilja, bilo državni ili nedržavni, budu privedeni pravdi“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju EU ističe se da novinari svakodnevno izlažu svoje živote opasnosti kako bi ljudima pružili istinitu sliku o događajima u nekim od najvećih žarišta u svetu.

„S duboko ukorenjenom tradicijom slobode medija, EU neumorno radi da obezbedi da novinari mogu da obavljaju svoj neprocenjiv posao u najboljim mogućim uslovima“, dodaje se u saopštenju EU.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend