07. apr 2016.

Mur: Mediji imaju jednu od ključnih uloga u borbi protiv ekstremizma

Mediji imaju jednu od ključnih uloga u borbi protiv nasilnog ekstremizma, ocenio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur na konferenciji u Konjicu o ulozi medija u borbi protiv nasilnog ekstremizama

Mur je istakao da ceni to što novinari koriste svoj uticaj da ublaže ekstremističku propagandu i što izbegavaju senzacionalizam, saopšteno je iz OEBS-a.

Više od 50 medijskih stručnjaka, portparola agencija za sprovođenje zakona i službenika za odnose s javnošću pri tužilaštvima u BiH razgovarali su o izazovima sa kojima se suočavaju u izveštavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

O važnosti upotrebe jezika govorio je dopisnik mreže Bi-Bi-Si za Srednju Evropu Nik Torp koji je istakao da na Bi-Bi-Si-ju postoje uredničke smernice o izveštavanju o nasilju, ekstremizmu ili delima terora koje nalažu da se novinari povuku ukoliko njihovo prisustvo može dovesti do pogoršanja situacije.

– Nastojimo izbeći korišćenje reči terorista, iako citiramo druga lica koja govore o terorizmu. Nikada počiniocima ne pripisujemo ideološku platformu. Nastojimo da pronađemo ravnotežu između traženja informacija i tačnog informisanja javnosti, bez senzacionalističkog pristupa situaciji ili njenog ulepšavanja – objasnio je Torp.

Konferencija je organizovana u sklopu projekta Misije OEBS-a u BiH posvećenog pružanju podrške dijalogu s ciljem sprečavanja nasilnog ekstremizma u BiH.

Ovaj projekat doprinosi široj kampanji „Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma“, koja naglašava sveobuhvatan pristup OEBS-a u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, navodi se u saopštenju.

Organizator konferencije je Misija OEBS-a u BiH, u saradnji sa Ministarstvom bezbednosti BiH.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend