15. jun 2016.

Na kontramitingu ispred RTV i novo rukovodstvo

rtv-radio-televizija-vojvodine-mediji-jpg_660x330Nekoliko organizacije održaće u petak protest ispred zgrade Radiotelevizije Vojvodine u Novom Sadu, a kako su najavili – protestuju protiv protesta zbog smena na pokrajinskom javnom servisu. Javnosti još nije poznato da li ovaj kontramiting ima svoju političku pozadinu? Međutim, poznato je da će na protestu govoriti i neko iz novog rukovodstva

Problemi građana trebalo bi da se rešavaju u institucijama, a ne na ulici, glasi u pozivu na protest zakazan – na ulici. Mesto održavanja imaju, termin takođe, spisak govornika i portparola, ali ne i odgovor na pitanje ko je organizator skupa.

„Pitanje vam je odlično, i svaka vam čast za ovo pitanje. Mi smatramo da nekad u društvu postoje situacije kada jedna tiha većina, a mi mislimo da smo tiha većina, jer se do sada nismo oglašavali, prosto na neki način treba da se pokaže“, kaže Milorad Vukašinović, portparol protesta.

Da li misteriozna tiha većina zapravo znači protestni skup izborne većine, budući da se stavovi izneti u najavi poklapaju sa onima koje iznosi vladajuća stranka? Dok mandatar tvrdi da njegova partija ne stoji iza skupa, ali da nikom neće braniti da na njega ode, za novinarska udruženja kontramiting je jasan znak da se vlast uplašila ljudi na ulicama.

„To nema nikakvog realnog, niti bilo kod drugog objašnjenja, da u jednoj državi izmišljene organizacije bliske vladajućoj stranci organizuju proteste protiv medija u kojima oni imaju kontrolu“, rekao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Oni koji navode da se bore protiv partijske kontrole medija kažu da ih zbunjuje konfuzna priroda samog kontramitinga. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali to neće zaustaviti proteste, jasno poručuju u inicijativi Podrži RTV.

„To neće nikako uticati na ono za šta se mi borimo, mi i dalje tražimo ostavke, da se ponište odluke Upravnog odbora i naravno, istrajaćemo u tome i čekati ih u septembru da vidimo šta se dalje događati sa programom. A kontramiting, ko želi da organizuje, naravno to je volja građana, i mogu da je iskažu, da li na ulici, da li na izborima, to je apsolutno njihovo pravo“, poručuje novinarka RTV Sanja Kljajić.

Ipak, onima koji godinama prate političku scenu, sam pojam kontramitinga budi ružna sećanja iz protesta devedesetih.

„Meni to lično liči na jedan zastrašujući deža vi, u smislu da se čovek zapita šta se i da li se išta dogodilo u poslednjih dvadeset i nešto godina. Čini mi se, i imam utisak da smo opet u strašnim devedesetim“, kaže novinarka Žužana Serenčeš.

Ono što je zasad poznato je da će, pored pojedinih profesora Novosadskog univerziteta, na protestu zakazanom za petak najverovatnije govoriti i pojedinci iz novog rukovodstva Radiotelevizije Vojvodine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend