15. dec 2015.

Nagrada „Aleksandar Tijanić” novinarki „Politike” Jeleni Popadić

Jelena-Popadic1--novinar-politikaProfesorka Danica Popović napisala je, obrazlažući predlog, da je srpskoj javnosti potreban „vredan i pametan novinar koji će iskopati vest i u najboljoj nameri je plasirati javnosti”

Novinarka „Politike” Jelena Popadić prva je dobitnica nagrade „Aleksandar Tijanić” koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za borbenost u novinarskom izražavanju, saopšteno je danas na predstavljanju knjige „Jesmo li prevareni?” Aleksandra Tijanića u Pres-centru UNS-a.

Kako je žiri obrazložio, ova tridesetčetvorogodišnja novinarka je na stranicama „Politike” „demistifikovala značenje sintagme istraživačko novinarstvo, otkrivajući kako to izgleda kada se istraživanjem činjenica i njihove pozadine bave reporteri koji ne idu u lov na ljude i kojim nije zadatak da pokreću hajke”.

– Velika mi je čast što sam dobila nagradu koja nosi ime jednog od najboljih srpskih novinara. Ujedno ona predstavlja podsticaj i obavezu kako za mene tako i za moju medijsku kuću da nastavimo da se bavimo istraživačkim temama uprkos sveopštoj tabloidizaciji medija i društva – kaže Jelena Popadić.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović napisala je, obrazlažući predlog da Jelena Popadić dobije nagradu „Aleksandar Tijanić”, da je srpskoj javnosti potreban „vredan i pametan novinar koji će iskopati vest i u najboljoj nameri je plasirati javnosti”.

– To što nijedna nesporna nepravda nakon njenih tekstova neće biti sankcionisana, verovatno joj podjednako teško pada kao i svima nama. Ona je, barem, uradila sve što je do nje – navela je Danica Popović.

Jelena Popadić je, između ostalog, ove godine istraživala načine finansiranja nevladinih organizacija. Jedina je novinarka koja je postavila pitanje, a zatim kroz tri teksta objasnila na kojim principima funkcioniše i kako se finansira organizacija NALED.

Do Jelene Popadić o festivalu „Egzit” u medijima je uvek i jedino pisano kao o najznačajnijem muzičkom događaju u Evropi. Međutim, Popadićeva je jedina koja je istražila i „drugu stranu medalje” – koliko on košta državu.

Upozoravala je i na opasnost od ekološke katastrofe u Boru, ukazivala na neodgovornost države u tom slučaju, otkrivala ko su podstanari u vilama DIPOS-a, slučaj jedne američke škole sa diplomatskim privilegijama…

Tokom i nakon pisanja ovih tekstova trpela je ogroman pritisak onih kojima nije odgovaralo da ti podaci izađu u javnost. Njeno istraživačko novinarstvo se ne oslanja na misteriozne izvore. Ni za jedan napisani tekst nije dobila tužbu, što je rezultat činjenice da sve podatke prima sa rezervom i da ih proverava iz više izvora.

Jelena Popadić je, ne samo u profesionalnom, već i u privatnom životu borac. Činjenica da je majka troje dece nikada se nije isprečila da odustane od istine ma koliko ona bila opasna.

Na konkurs za nagradu „Aleksandar Tijanić” stiglo je 17 predloga iz 15 redakcija. Žiri, koji su činili novinari Slavoljub Đukić, Nenad Lj. Stefanović, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović i kćerka Aleksandra Tijanića Zara Tijanić Jevtović, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a biće uručena 22. decembra na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.

———————————–

Nekoliko istraživačkih tekstova Jelene Popadić koji su je preporučili da postane prvi dobitnik prestižne novinarske nagrade:

Država za NVO godišnje izdvaja koliko i za nauku

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend