17. sep 2015.

Nagrada novinarki „Južnih vesti“ za tekstove o sivoj ekonomiji

Marija Vučić je o sivoj ekonomiji objavila više od 20 tekstova; foto: Stefan Đaković

Marija Vučić je o sivoj ekonomiji objavila više od 20 tekstova; foto: Stefan Đaković

Serijom tekstova o sivoj ekonomiji u kojima je ukazivala na njene raznovrsne oblike, novinarka „Južnih vesti“ Marija Vučić je na konkursu niškog „Media & Reform centra“ – „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“ osvojila prvu nagradu. Druga i treća pripale novinarkama TV Vojvodine i RTS


Tročlani žiri, koji su činili novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Anđela Milivojević, Ivan Radak iz NALED-a i Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, odabrao je 6 pobednika pri čemu je Marija Vučić, koja je oblast sive ekonomije i ilegalne trgovine istraživala 5 meseci, prva na rang listi.

Zahvaljujući tome što je o ovoj temi objavila više od 20 tekstova, čitaoci „Južnih vesti“ saznali su da nekim postupcima i država sama podstiče sivu ekonomiju pored toga što od nje gubi, da je ilegalna trgovina, osim po budžet, opasna i po zdravlje, kao i da njen razvoj olakšavaju nove tehnologije.

Građani nisu svesni koliko novca svakodnevno gube zbog sive ekonomije koja se kod nas nedovoljno suzbija, tako da novinari imaju zadatak da pomognu u borbi da se smanji obim sive zone. Dakle, nije u pitanju samo ilegalna trgovina, odnosno šverc robe, već generalno siva ekonomija, pre svega utaja poreza i rad na crno – kaže Vučićeva.

Vučićeva dodaje da je zadatak novinara i da osvesti ljude da kupovanje robe bez dokaza o poreklu može biti opasno po njihovo zdravlje, ali i da svaki putkad ne uzmu fiskalni račun pomažu privatniku da utaji PDV i gube mogućnost da ostvare svoja prava kao potrošači.

Kriterijumi kojima se vodio žiri konkursa su kontinuiranost u izveštavanju, posvećenost temi, tehnička opremljenosti i vidljivost sadržaja, raznovrsnost i jasnost poruke u širenju svesti.

Ostali nagrađeni novinari su Dijana Subotički Miletić sa Televizije VK iz Kikinde i RTV, Tamara Tankosić sa RTS-a, Bratislav Ilić sa B92, Marko Smiljković, novinar portala „Građanin“ i Marko Lopušina iz „Večernjih novosti“.

Konkurs „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini” pokazao je da novinari na lokalnom nivou mogu da daju veliki doprinos informišući javnost o posledicama i šireći svest građana da je plaćanje i trgovanje u sivoj zoni zapravo produbljenje problema i dodatna degradacija ukupne ekonomske situacije – kažu u „Media & Reform centru“.

Konkurs je organizovan u okviru programa „Pokreni se za budućnost“ uz finansijsku podršku Kompanije „Filip Moris“.

Autor S. J.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend