20. jun 2015.

Nakon digitalizacije problemi u prijemu RTV-a

digitalna-televizija-dvb-t2_660x330Digitalizacija televizijskog signala završena je pre desetak dana, a iako je, kako tvrde nadležni, taj proces sproveden bez većih poteškoća, pojedini građani još uvek se susreću sa problemima. Neki imaju lošiji kvalitet slike, a pojedini korisnici kablovske mreže, nemaju određene kanale

Gledaoci koji program prate preko kablovskih operatera, nije trebalo da imaju poteškoća nakon prelaska na digitalni televizijski signal, jer su postupak digitalizacije sprovodili sami operateri. Međutim, kako su nam javili pojedini korisnici usluga Total tv-a, od 7. juna, kada je digitalizacija završena, nisu u mogućnosti da gledaju Prvi program RTV Vojvodine, iako je kanal broj 19 predviđen za to.

„Od početka emitovanja RTV1 kanala na Total TV platformi koristimo MPEG4 format koji je moderniji i napredniji u odnosu na stariji MPEG2 format. Ovaj format koristimo ne samo za emitovanje RTV1 kanala već i za emitovanje svih kanala kojim smo ove godine proširili našu ponudu. Problem je u tome što deo korisnika i dalje koristi starije prijemnike koji ne podržavaju MPEG4 format i za posledicu imaju nemogućnost prijema RTV1 kanala. Dobra vest za sve korisnike TotalTVa je naše opredeljenje da svim korisnicima tokom ove godine potpuno besplatno zamenimo postojeće prijemnike koji ne podržavaju moderniji format“, kažu u SBB-e.

Stručnjaci objašnjavaju da se problemi sa kojima se susreću gledaoci odnose na prijem, a ne na emitovanje signala, i da do njih dolazi zbog lošijeg kvaliteta tv uređaja, neadekvatnog postavljanja kablova ili zbog antena sa kojih nisu skinuti pojačavači.

„Mi ćemo u Sremskim Karlovcima postaviti dodatni repetitor, a za ostale delove nisam dobio informaciju da je neophodno postavljanje repetitora da bismo pokrili neke mikrolokacije koje nemaju dovoljno signala „, kaže Boško Gogić iz JP „Emisione tehnike i veze“.Gogić dodaje da bi građani trebalo da provere svoje set-top uređaje i antene, a da se ukoliko imaju bilo kakvih poteškoća sa prijemom televizijskog signala, jave kol centru na 18911 ili preduzeću „Emisiona tehnika i veze“ na broj 011/ 25 44 358. Pomoć mogu potražiti i u poslovnoj jedinici telekomunikacija RTV Vojvodine, putem brojevea 021/210-14-53 i 064/819-56-05.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend