04. feb 2016.

Nakon incidenta sa KRIK-om Zaštitnik građana traži smenu načelnika komunalne policije

sava-mala-1025x480Zbog nepravilnosti u radu tokom incidenta sa novinarima KRIK-a, kao i iznošenja netačnih podataka o tom događaju, Zaštitnik građana traži razrešenje Nikole Ristića

Načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić neposredno je učestvovao u incidentu kada su 21. oktobra 2015. fizički napadnuti novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, o čemu svedoče video snimci koje je KRIK sačuvao i objavio.

Novinarima je toga dana nedaleko od mesta izgradnje „Beograda na vodi“, dok su pokušavali da postave pitanja gradonačelniku Beograda Siniši Malom o istraživanju 24 stana, oduzeta oprema i obrisani snimci.

Nakon postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunalne policije u incidentu sa novinarima KRIK-a, analize snimaka koje je KRIK objavio, odgovora Komunalne policije, kao i nezakonitosti koje su utvrđene u postupanju prema novinarima Istinomera, Zaštitnik građana zatražio je danas smenu načelnika Komunalne policije.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kaže da su novinari KRIK-a i Istinomera ovim događajima pretrpeli zastrašivanje, nezakonitu upotrebu fizičke sile, nezakonito oduzimanje imovine i brisanje materijala.

„Sve to na posebno drzak način“, kaže Janković.

Tokom postupka kontrole, Ristić je Zaštitniku građana davao netačne informacije o incidentima sa novinarima, a na neka pitanja nije odgovorio.

Osim načelnika, u incidentu sa novinarima KRIK-a neposredno je učestvovao i njegov zamenik Darko Vujisić koji se takođe vidi na objavljenim snimcima.

Zaštitnik građana traži da protiv Vujisića bude pokrenut disciplinski postupak radi ispitivanja njegove odgovornosti i nezakonitog postupanja.

U ponašanju pripadnika Komunalne policije Zaštitnik građana utvrdio je sledeće nepravilnosti:

  • načelnik Komunalne policije je nezakonito sprečio novinarku KRIK-a da snima postupanje pripadnika Komunalne policije tako što joj je prišao i rekao: „Ostavi to! Nemoj da snimaš!“, a potom rukom uhvatio mobilni telefon kojim je snimala i tražio od novinarke da ga pusti uz reči: „Šta me snimaš? Je l’ ja tebe snimam?“
  • zamenik načelnika Komunalne policije je nezakonito primenio ovlašćenje privremenog oduzimanja predmeta tako što je odbio da fotografu novinarske ekipe KRIK-a vrati fotoaparat, pri čemu nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za privremeno oduzimanje predmeta;
  • komunalni policajac je nezakonito obrisao sadržaj zabeležen u fotoaparatu novinarske ekipe KRIK-a;
  • načelnik Komunalne policije je povredio dužnost da sarađuje sa Zaštitnikom građana i da mu stavi na raspolaganje sve podatke kojima raspolaže koji su od značaja za postupak kontrole, time što je u izjašnjenju Zaštitniku građana dao neistinite podatke o toku događaja oduzimanja fotoaparata, u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog događaja;
  • komunalni policajac nije podneo pisani izveštaj o radu u toku smene 21. oktobra 2015. godine, iako je bio dužan da to učini.

Načelnik lagao o incidentu sa KRIK-om

U napadu na novinare KRIK-a dok su pokušavali da postave pitanja gradonačelniku, neposredno su učestvali načelnik Komunalne policije, njegov zamenik i komunalni policajac Marko Cvetkoski. Cvetkoski je na Savsko šetalište došao na poziv načelnika, potom je uzeo fotoaparat, seo u automobil i obrisao snimke.

30 nepravilnosti za 10 minuta

Mesec dana ranije, na Savskom šetalištu, dogodio se incident sa novinarima sajta Istinomer koje je Komunalna policija takođe sprečila u obavljanju novinarskog zadatka. Za 10 minuta komunalni policajci su napravili 30 nepravilnosti u ponašanju prema ekipi Istinomera, zaključio je Zaštitnik građana. Novinari Istinomera su fizički napadnuti, sprečeni da rade i zajedno sa njihovim sagovornikom iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, legitimisani. Zaštitnik građana je takođe istakao da je Komunalni policajac Srđan Ilić pretio snimatelju Istinomera. Do danas niko nije odgovarao za ovaj slučaj.

Načelnik Nikola Ristić dostavio je netačne podatke o događaju Zaštitniku građana, ali i novinarima KRIK-a. O tome svedoče snimci koje je KRIK sačuvao i objavio, kao i analiza dokađaja i zaključci do kojih je došao Zaštitnik građana.

Na snimcima se vidi da jedna osoba od novinara KRIK-a uzima fotoaparat koji je kasnije završio u rukama zamenika Vujisića. Na poziv načelnika, aparat je uzeo Cvetkoski i sa njega obrisao snimke.

U odgovoru Komunalne policije, međutim, navodi se da je upravo Cvetkoski uzeo aparat od novinara, a ne drugo lice koje se vidi na snimku. Cvetkoski je ovo naveo u izjavi načelniku povodom incidenta. Ubrzo nakon incidenta, protiv Cvetkoskog je pokrenut disciplinski postupak.

Za osobu koja novinaru KRIK-a uzima fotoaparat Ristić je rekao da nije pripadnik Komunalne policije. Zaštitnik građana od ove službe nije uspeo da sazna identitet te osobe.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend