12. feb 2016.

Tužilaštvo da se izjasni da li će nešto preduzeti u vezi sa „kriminalnom“ privatizacijom TV Novi Pazar

U delu sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima, Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, upitao je nadležne institucije da li će nešto preduzeti u vezi sa „kriminalnom“ privatizacijom Regionalne televizije Novi Pazar, u koju su umešani ministar trgovine Rasim Ljajić, tamošnji gradonačelnik i njegov zamenik, direktor televizije i direktor lokalnog Zavoda za zapošljavanje

„Sve su to članovi nekakvog fantomskog konzorcijuma, koji je kupio tu regionalnu TV. Kako je to vladajuća režimska stranka sama sebi prodala televiziju“, upitao je Imamović.

enis_imamovicKako je rekao, vlada i Ministarstvo kulture najpre su ignorisali odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća, po kojima je ova TV proglašena medijem od posebnog značaja za Bošnjake, da bi potom ignorisani i pozive da se izuzme iz privatizacije. „Mimo svega toga oglašena je prodaja te televizije za iznos od 460.000 evra, a u tu cenu uračunat je i socijalni program za višak zaposlenih radnika, koje je trebalo da plati kupac,“ navodi Imamović. On objašnjava i da je nakon utvrđivanja ukupne cene, a pre prodaje televizije, koalicija u Novom Pazaru donela odluku o otpuštanju 51 radnika kojima će se otpremnine, umesto da to učini kupac, isplatiti iz budžeta grada.

„Neposredno pre prodaje ove TV, rebalansom gradskog budžeta za prošlu godinu, pored 68 miliona evra, na račun ovog preduzeća uplaćeno je još dodatnih 16 miliona dinara. Regionalna televizija potom je prodata za 90.000 evra, što je pet puta manje od regularne cene. Doneta je i odluka da se iz budžeta grada isplaćuje svakog meseca oko 37.000 evra za tu televiziju i to u naredne tri godine. Na taj način ti navodni kupci će svoj navodno uloženi novac vratiti za manje od tri meseca, a ostatak ovog novca će završiti ili u njihove privatne džepove ili u partijskoj kasi“, istakao je Imamović, dodajući da je ovo vrhunski primer organizovanog kriminala .

To je i razlog zbog čega je zatražio da se Tužilaštvo za organizovani kriminal izjasni po ovom pitanju, a da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovede nadzor nad odlukama gradske uprave iz Novog Pazara. Imamović je istakao i da se na prodaji televizije ne završava kriminal u Novom Pazaru, već je naveo i da je tamošnja koalicija na nameštenom konkursu dodelila 36.200 evra „nekakvoj fantomskoj organizaciji pod imenom Kulturno prosvetna zajednica Novi Pazar i to za navodne projekte na polju sporta i socijalnih davanja“.

Odbor za prava deteta o „Aleksinom zakonu“

Inicijativu za donošenje tzv. „Aleksinog zakona“, koji treba da suzbije vršnjačko nasilje, razmatrao je juče skupštinski Odbor za prava deteta i konstatovao potrebu dodatnog unapređenja prevencije i intervencije kako bi se zaštitila deca. Dogovoreno je i da Odbor zatraži od nadležnih ministarstava da se izjasne o predloženim merama suzbijanja vršnjačkog nasilja u školama iznetim u inicijativi poznatoj kao Aleksin zakon. Predsednica Odbora Maja Gojković rekla je da je nemoguće sve objediniti u jedan zakon. „Potrebno je da se inkorporišu određeni članovi zakona u Nacrt zakona o zaštitniku prava deteta, kao i da se izmene i dopune Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kao i u Zakon o lokalnoj samoupravi“ , navela je Gojkovićeva. Gordana Čomić, poslanica DS, smatra da nije potreban Zakon o zaštitniku prava deteta, već da se traže preporuke od postojećih institucija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend