08. feb 2016.

Nastavak protesta i pored smene Gašića

somborac, oskarZahtevi inicijative Novinari ne kleče, u kojima se traži poštovanje zakona kada je reč o položaju i pravima novinara i medija, biće predati Vladi Srbije

Iako je u petak, 5. februara, Skupština Srbije smenila ministra odbrane Bratislava Gašića, u Beogradu i u još četiri grada danas će biti nastavljeni protesti inicijative „Novinari ne kleče“. Slogan večerašnjeg okupljanja je „Još ste nam dužni“.

„I pored smene ministra odbrane, skupštinska rasprava je pokazala da  većina poslanika, kao ni sam premijer, nije razumela težinu uvrede koju je Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji. Takođe, ni ova rasprava nije ukazala na sve gori položaj novinara koji je posledica odnosa vlasti prema medijima”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Kako je najavljeno, danas u 12 sati delegacija Inicijative predaće u Nemanjinoj 11 listu zahteva upućenih Vladi Srbije.

Zahtevi, u kojima se traže konkretni postupci kojima bi se obezbedilo poštovanje zakona kada je reč o položaju i pravima novinara i medija, upućeni su premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima Aleksandru Vulinu, Željku Sertiću, Dušanu Vujoviću, Nebojši Stefanoviću, Zorani Mihajlović i Ivanu Tasovcu.

Novinarke i novinari okupljeni u ovoj inicijativi najavili su da će zatražiti razgovor sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem, kao i da će pripremiti i predati zahteve i drugim državnim institucijama koje smatraju odgovornim za loše stanje u medijima i nepodnošljiv položaj novinara.

Najavljeno je da će na beogradskom protestnom okupljanju biti izveden performans „Svečana dodela Oskara za stanje u medijima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend