16. jul 2014.

Nastavlja se kampanja za novinare Al Jazeere

novinaraljazeereukavezuTrojica novinara Al Jazeere, Peter Greste, Baher Mohamed i Mohamed Fahmy – provode 200. dan u egipatskom zatvoru. Uhićeni su i osuđeni na dugogodišnje kazne jer su obavljali svoj posao tijekom prosvjeda u kojima je svrgnut bivši predsednik Muhamed Mursi.

Kampanja za njihovo oslobađanje traje i neće biti obustavljena sve dok novinari ne budu pušteni iz zatvora. Slika novinara u kavezima obišla je svijet. Uhićeni u prosincu 2013. godine, presudu su čekali u zatvoru.

„Petera Grestea osuđujem na sedam godina zatvora“, izgovorio je sudac Mouhammed Nagy Shehata.

Jednaka kazna izrečena je kolegama Baheru Mohamedu i Mohamedu Fahmyju, zbog navodnog širenja informacija štetnih za državu i suradnje s organizacijom Muslimanska braća, koju su vlasti proglasile terorističkom. Dodatne tri godine Mohamed Fahmy je dobio za posjedovanje streljiva, odnosno iskorištenog metka koji je pokupio s ulice tijekom demonstracija u Kairu.

Uslijedio je šok obitelji, kolega, visokih državnih dužnosnika… Traži se preispitivanje odluke.

Mrlja na novoj egipatskoj vlasti

„To je očito hladna i drakonska presuda. Krajnje je uznemiravajuće što dolazi usred procesa tranzicije. Jednostavno, ne može ostati ako Egipat želi napredovati kako bi odgovorio zahtjevima mladih za odgovornu vladu, koje su u dva navrata iskazivali na Trgu Tahrir“, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Proces protiv novinara bacio je mrlju na egipatsko tužiteljstvo, pravosudni sustav i cjelokupnu novoizabranu vlast Egipta, stavljajući pod znak pitanja njihovu pravičnost. O tome je, nakon izrečene presude, pisao i Peter Greste, obećavši borbu za svoju slobodu i slobodu svojih kolega, dok čeka kraj tromjesečnog žalbenog postupaka.

„Presuda potvrđuje kako sudski postupak nije vođen zbog optužbi protiv nas. Bio je to pokušaj iskorištavanja suda s ciljem zastrašivanja i ušutkivanja kritičkih glasova medija“, napisao je, između ostaloga, Greste.

A oni nastavljaju s borbom. Globalna kampanja #FreeAJStaff, pod motom „Novinarstvo nije terorizam“, trajat će sve dok novinari ne budu na slobodi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend