02. feb 2016.

NDNV: Žalba Savetu za štampu

NDNV logoNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podneće žalbu Savetu za štampu povodom tekstova objavljenih u listu Politika, koji se odnose i na donacije koje je NDNV dobilo od američkih donatorskih kuća u periodu od 2012. do 2014. godine

U pitanju su tekstovi pod nazivima „Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova“ od 7. januara 2016. godine i „Na vaše uvrede mogu samo da odgovorim brojkama“ od 16. januara 2016. godine.

Prvi tekst je treći deo Politikinog feljtona „Putevi američkog novca u Srbiji“, a drugi medijski prilog je odgovor nevladinim organizacijama koje su se žalile na netačne informacije iznesene u feljtonu i tendencioznost sadržaja, navodi NDNV.

Drugi tekst je, pored ostalog, i odgovor na odgovor NDNV „Stvaranje moralne panike“ povodom trećeg dela feljtona, koji je objavljen u Politici 15. januara.

„Žalbu ujedno podnosimo i na povezani tekst „Psovačka strana ‘druge Srbije'“ iz Politike od 15. januara, čiji je autor Slobodan Antonić, a koji je Politika, iako svesna da se u njemu iznose netačni podaci i zlonamerne interpretacije, kao i da ima elemenata govora mržnje, preuzela sa rusko-srpskog sajta Fond strateške kulture i objavila i na sajtu i u štampanom izdanju lista.Sigurni smo da ste upućeni da je povodom predmetnog feljtona bilo mnogo polemike u javnosti i da su se mnoge nevladine organizacije žalile na krajnje neprofesionalni pristup toj temi koji im je naneo značajnu štetu, a koji je podrazumevao i čitav niz materijalnih propusta u tekstovima“, navodi NDVD.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend