21. jul 2015.

Netransparentna podela 50 miliona

9298561703_5886afdd6a_zLokalni antikorupcijski forum Niš upozorio je na neophodnost provere i kontrole konkursa za projektno finansiranje medija jer je odlučivanje o raspodeli budžetskih sredstava odvojenih za ovu namenu bilo „netransparentno“ i praćeno kršenjem Lokalnog plana za borbu protiv korupcije. Konkurs je okončan početkom ove sedmice odlukom o raspodeli 51.128.200 dinara, koliko je dobilo 16 od ukupno 31 projekta kojim su mediji aplicirali za sredstva

Ubedljivo najviše sredstava dobili su projekti medija u vlasništvu članova niške porodice Radomirović – Televizije Belami, Radija Belami, internet portala Belami i Narodnih novina. Za projekte „Pod budnim okom građana“, „Moj grad – Niš“, „Muzej književnosti“ i „Moj grad – moj dom“ ovi mediji dobili su oko 31,5 miliona dinara, što je više od 60 odsto ukupnih budžetskih sredstava opredeljenih za ovu namenu. Drugi iznos po veličini pripao je Televiziji Zona Plus, čiji je vlasnik, preko firme Zona Plus, a prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, Vladan Gašić, inače sin ministra odbrane i visokog funkcionera SNS-a Bratislava Gašića.

Nešto veći iznos sredstava dobila je još samo televizija Kopernikus (Kopernikus cable network) čiji je većinski vlasnik, direktno ili preko firme Tvinel, Nišlija Zvezdan Milovanović. Kako navodi Savet u izveštaju, televizija Kopernikus smatra se bliskom SNS-u od kada je njen treći program tokom izborne kampanje 2011/2012. godine zakupila ova stanka preko firme Sens marketing. Funkcionerka SNS-a Tatjana Vidojević bila je glavna i odgovorna urednica trećeg kanala Kopernikusa, a danas na ovoj televiziji autorsku emisiju ima poslanik i funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, podseća Savet.

Jedan od najvećih propusta pri ovom odlučivanju je to što je opstruisan predlog da građanski posmatrač monitoriše rad Stručne komisije

Načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović u „Rešenju o raspodeli sredstava o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini“ navodi da je doneo odluku o ovakvoj raspodeli sredstava na predlog Stručne komisije, kao i sopstvenog uvida u projekte. U Stručnoj komisiji bili su dugogodišnji novinar Večernjih novosti Dušan Stojanović, koji je predložen kao „nezavisni stručnjak za medije“, glavni i odgovorni urednik vranjskog „OK Radija“ Goran Vladković, kao predlog ANEM-a, i Biljana Ljubisavljević, dopisnica agencije Beta i portala Jugmedija, koju je kandidovalo Društvo novinara Niša. Rešenje o raspodeli projektnih sredstava je konačno, a protiv njega je moguće pokrenuti postupak pred Upravnim sudom u Beogradu.

– Lokalni antikorupcijski forum Niš će zahtevati od Stručne komisije za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini da mu dostavi sve zapisnike sa sastanaka, kao i projektnu i ostalu dokumentaciju vezanu za njen rad i odlučivanje. Biro za društvena istraživanja iz Beograda (BIRODI), koji monitoriše realizaciju Lokalnog plana za borbu protiv korupcije u Nišu, izradiće, na osnovu pribavljene dokumentacije, izveštaj o procesu odlučivanja o dodeli ovih projektnih sredstava medijima, koji će biti dostavljen domaćim i međunarodnim organizacijama – saopštilo je ovo autonomno gradsko telo.

Ipak, u LAF-u smatraju da je jedan od najvećih propusta pri ovom odlučivanju to što je opstruisan predlog da građanski posmatrač monitoriše rad Stručne komisije. Oni podsećaju da je Stručna komisija odbila predlog LAF-a da u svoj sastav uvrsti građanskog posmatrača, koga bi delegiralo to telo, a da im odgovor načelnika Uprave za kulturu Stevanovića na žalbu LAF-a zbog negativne odluke komisije nije stigao, iako je žalba upućena pre mesec dana. Prema nezvaničnim informacijama iz stručne službe Uprave, načelnik Uprave Stevanović se oglasio nenadležnim za odlučivanje, jer on „nema pravo nadzora nad Stručnom komisijom“ koju je, inače, sam formirao na osnovu predloga novinarskih organizacija. Institut građanskog posmatrača je jedna od mera u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije, koji je Skupština grada usvojila 2011. godine.

– Netransparentno odlučivanje o dodeli projektnih sredstava radi ostvarivanja javnog interesa u medijskoj oblasti direktno je suprotno opštem javnom interesu. Ignorisanje građanskog posmatrača, antikorupcijskog tela i strateškog antikorupcijskog dokumenta grada Niša poslalo je izuzetno lošu poruku javnosti i otvorilo prostor za sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli sredstava. Ono je pokazalo i da neophodnost kontrole trošenja budžetskih sredstava od strane građana, koji kao poreski obveznici na to imaju pravo, još uvek nije poželjna praksa – navodi se u saopštenju LAF-a.

LAF je, inače, o negativnoj odluci Stručne komisije vezanoj za građanskog posmatrača obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije, Ministarstvo kulture i informisanja i OEBS. Agencija je tim povodom pružila punu podršku nastojanjima LAF-a da odlučivanje na konkursu bude transparentno i apelovala na Upravu za kulturu da uvaži njegovu žalbu kako bi Stručna komisija u svoj rad uključila građanskog posmatrača jer je to „jedino ispravio i poželjno sa aspekta zaštite javnog dobra“.

Spor oko nadležnosti

LAF će se obratiti javnom pravobranilaštvu u Nišu za mišljenje da li je načelnik Uprave za kulturu nadležan za odlučivanje po žalbi, koja mu je i upućena na osnovu mišljenja pravobranilaštva da je on „adresa“ za žalbe, a razmotriće mogućnost pokretanja postupka ukoliko se ispostavi da je povređen bilo koji propis. Ovo telo će takođe zatražiti od Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi da li je članica Stručne komisije Ljubisavljević bila u sukobu interesa, jer je izabran i projekat novinske agencije Beta, u kojoj ona radi. Načelnik Uprave za kulturu, kao i sama Ljubisavljevićeva su to negirali, uz obrazloženje da ona nije stalno zaposlena, a da se pri odlučivanju o projektima Bete i Jugmedije izuzela.

Selo ispred regionalnog centra

Preostalih 13 izabranih projekata dobili su između 200.000 i dva miliona dinara. Među njima su projekti „Naša sela“, „Zdravo lice Niša“, „Stav građana“ ili „Unapređenje publiciteta o aktivnostima grada Niša kao doprinos unapređivanju informisanja“. Među projektima koji nisu „prošli“ je projekat Danasa „Grad Niš – regionalni centar Srbije“.

 Foto: eire L (Flickr) 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend