01. apr 2016.

Nova Vranjska televizija na nekadašnjem kanalu RTV Vranje

dobrodosli_u_vranjeU Vranju je preko kablovskog operatera „Kopernikus“ sa eksperimentalnim programom startovala nova televizija „Vranjska plus“. Većinu je iznenadila činjenica da se program emituje na nekadašnjem kanalu Radio televizije Vranje koji već izvesno vreme gledaoci nisu u prilici da prate preko pomenutog kablovskog operatera

Pokušali smo da nešto više saznamo od vlasnice nove televizije Mirjane Dodić, ali u kratkom telefonskom razgovoru nam je rekla da danas slavi i da ne daje nikakve izjave novinarima.

Postorije Televizije „Vranjska plus“ nalaze se iznad sedišta Srpske nepredne stranke, zbog čega, kao i činjenice da je Dodićeva predsednica Saveta za informisanje lokalnog SNS, ovaj medij većina vezuje za naprednjake.

Nezvanično saznajemo da će redovan program televizije „Vranje plus“ početi sa emitovanjem 4. aprila.

Interesantno je da je nov elektronski medij u Vranju stratovao nekoliko dana nakon gašenja signala RTV Vranje od strane kablovskog operatera. Ova televizija koja je osnovana pre skoro 21 godinu ima regionalu frekvenciju i do sada sa pomenutim kablovskim operaterom nije imala nikakve probleme.

„Do prekida saradnje je došlo onog momenta kada je „Kopernikus“ od RTV Vranje tražio da potpišu ugovor o emitovanju programa, koji do tada nije postojao jer prethodni Zakon o radio difuziji nije predviđao tu obavezu. Novi Zakon o javnom informisanju i medijima i elektronskim medijima sada kablovskim operaterima ostavljaju mogućnost da sami odluče programe čije televizije će emitovati.

U ovom momentu uslove koje je „Kopernikus“ ponudio Radio televiziji Vranje su za ovu medijsku kuću nisu prihvatljivi. Naime, oni su nama uputili zahtev da zbog ograničenog prostora ne mogu da emituju više program analogno i traže da potpišemo ugovor. Njime je predviđeno da Televizija Vranje za emitovanje programa preko kablovske plaća 250 evra mesečno i da im se ustupi prostor od 18 minuta besplatne reklame u toku celog dana.

Cena sekunde na Televiziji Vranje zavisno od termina emitovanja kreće se od 10 do 250 dinara. Kada bi tih 18 minuta besplatne reklamne preračunali po najnižoj ceni to je oko 360 hiljada mesečno ili 3.000 evra. Ako se doda i 20 posto PDV koji RTV Vranje mora svakog meseca da plati državi to bi bilo još oko 600 evra mesečno. Drugim rečima da bi program Televizije Vranje, inače najstarije televizijske kuće u gradu i Pčinjskom okrugu, bio emitovan preko „Kopernikusa“ morali bi s<vakog meseca da izdvajamo oko 3.850 evra“, kaže za agenciju JUGpress vršilac dužnosti direktora RTV Ninoslav Smiljković.

Kablovski operateri po novom zakonu su u obavezi da svim emiterima ponude jednake uslove. Međutim, mi nismo sigurni da to poštuju, zaključuje Smiljković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend