15. avg 2016.

Novi otkazi na RTV-u već u septembru

KljajicNovi talas otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine uslediće već u septembru, kazala je za Danas Sanja Kljajić, novinarka i jedna od liderki pokreta „Podrži RTV“, koja je pre nekoliko dana rukovodstvu te medijske kuće predala zahtev za raskid ugovora, kako je navela, zbog cenzure

– Postoji spisak i verovatno će biti novih otkaza u septembru, to smo već čuli. U međuvremenu je i koleginica Vanja Đurić dala otkaz zbog sličnih razloga kao ja. Zbog svih tih stvari koje su se izdešavale u poslednja tri meseca, mi smo svesne da na RTV-u više ne može da se radi. Nema slobodnog novinarstva ni mogućnosti da se bavimo pričama kojima smo se bavili ranije i na način na koji smo to radili ranije – kazala je Kljajić.

Sanja Kljajić je napomenula i da je njena koleginica Vanja Đurić u prvih mesec dana nakon promena pretrpela brojne uvrede.

– Novo uredništvo je odlazilo na druge televizije i druge medije govoreći kako je ona izveštavala jednostrano. Ona kao i ja ne želi više da učestvuje u tome. Druge koleginice i kolege koji su ostali tamo kažu da ih čekaju ti spiskovi za otkaze u septembru. Na udaru će biti honorarci, oni koji su zaposleni na određeno, a čak nisu sigurni ni oni koji imaju ugovore za stalno – ističe ona.

U poslednje vreme ne održavaju se protesti koje je do sada ponedeljkom organizovao Pokret „Podrži RTV“, a prema rečima jedne od njegovih liderki, to ne znači da je borba za javni servis prestala i da tih protesta neće biti ponovo.

– Mi smo se svi vratili u redakcije da bismo radili i da vidimo u kom pravcu će se kretati čitav taj problem. Čekamo da se reše neke bitnije stvari i da se izabere direktor programa RTV-a i glavni i odgovorni urednik. Pratimo i taj proces. Takođe, čekamo i rezultate Novosadske novinarske škole koja će uskoro izaći sa analizom programa pokrajinskog medijskog javnog servisa pre promena i posle njih. I naravno da vidimo šta će biti sa tim otkazima, pa ćemo nakon toga reagovati. Postoji ideja da se sa protestima nastavi, samo ćemo videti u kom pravcu i na koji način. Uzeli smo ova dva meseca da se presaberemo, da vidimo gde smo i šta smo i kako da nastavimo borbu. To naravno ne znači da je sa protestima gotovo – ističe Sanja Kljajić.

Ne želimo da budemo saučesnici

– Žao mi je što smo mi u poziciji da moramo da napuštamo tu kuću u koju smo ulagali mnogo energije, ali jednostavno ne želimo da učestvujemo u takvom programu i da budemo saučesnici, što ne znači da se borba za javni servis ne nastavlja – kaže Sanja Kljajić.

 Foto: Stanislav Milojković 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend