28. apr 2016.

Novinari CINS-a nominovani za „Nagradu za istraživačko novinarstvo 2016“

cins-logo-2Milica Šarić i Vladimir Kostić, novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, nominovani su za godišnju „Nagradu za istraživačko novinarstvo 2016“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije

U kategoriji online medija CINS je nominovan za tekst “Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje”. Naši novinari, Milica Šarić i Vladimir Kostić, ušli su u uži izbor zbog istraživačke priče koja otkriva da su aktivisti SNS-a imali više od hiljadu noćenja u Zaječaru pred izbore 2013. godine i da su za to plaćali gotovinom, a uplate nisu prijavljene Agenciji za borbu protiv korupcije. Naime, svi troškovi izborne kampanje moraju se vršiti preko računa stranke, a pored toga svaki trošak mora biti prijavljen Agenciji. Tekstom je pokazano i da Agencija otkriva nepravilnosti u finansiranju kampanja većine stranaka, na svim nivoima izbora, ali da sankcije uglavnom izostaju.

Pored toga, Vladimir Kostić je nominovan i u kategoriji štampani mediji zajedno sa Jelenom Veljković, novinarkom BIRN-a za tekst „Privatni biznis i državne pare“ objavljen u nedeljniku Vreme i na sajtu CINS-a. Članak razotkriva kako je Bratislav Gašić kao gradonačelnik Kruševca isplaćivao milione dinare iz gradskog budžeta preduzećima u vlasništvu članova njegove porodice. Nakon teksta, Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je Bratislav Gašić u ovom slučaju bio u sukobu interesa.

Ove godine na konkurs NUNS-a prijavilo se 45 novinara sa više od 65 tekstova i priloga. Pobednički radovi će biti objavljeni na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 5. maja u 13 časova.

Spisak svih nominovanih radova:

Elektronski mediji:

– Dragana Sotirovski – prilog „Kuršumlijske zavrzlame“, emitovan na Radio-televiziji Srbije u periodu od januara do aprila 2016. godine.

– Ruža Helać – emisija pod nazivom „Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca“, u okviru nezavisne produkcije „Vojvođanska zelena inicijativa“, na RTV Vojvodine i B92 info kanalu januara 2016. godine.

– Vera Aksentijević – prilog „Diskriminacija šifre F“, prikazan na Radio-televiziji Srbije u januaru 2015. godine.

Štampani mediji:

– Vladimir Kostić i Jelena Veljković – tekst „Privatni biznis i državne pare“, objavljen u nedeljniku „Vreme“ u julu 2015. godine.

– Nikola Lazić – tekst „Ko, kako i koliko zarađuje od prevoza migranata – Na krilima Laste“ , objavljen u nedeljniku Vranjske u februaru 2016. godine.

– Aleksandar Đorđević – tekst „Državno plivanje u mutnom“, objavljen u nedeljniku Vreme u julu 2015. godine.

Online mediji:

– Milica Šarić i Vladimir Kostić – tekst „Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje“, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo u martu 2016. godine.

– Ivan Angelovski, Petrit Čolaku, Krešnik Gaši, Jelena Ćosić – tekst „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera“, objavljen kao deo većeg serijala o izgradnji puteva na Balkanu junu 2015. godine na sajtu BIRN – a.

– Dragana Pećo, Stevan Dojčinović i Atanas Tchobanov – serijal od tri istraživačka teksta „Gradonačelnikova priča“, objavljen na web portalu KRIK-a u oktobru i novembru 2015. godine.

Žiri koji je ocenjivao ovogodišnje radove činili su:

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji
Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti
Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji
Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend