10. dec 2015.

Novinari ključni igrači u borbi protiv korupcije

mediji_4Korupcija je i dalje tu pored nas, a novinari su ključni igrači u borbi protiv ove pošasti, poručeno je danas na konferenciji povodom obeležavanja međunarodnog dana borbe protiv korpucije „Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije“

Korupcija je i dalje tu pored nas, a novinari su ključni igrači u borbi protiv ove pošasti, poručeno je danas na konferenciji povodom obeležavanja međunarodnog dana borbe protiv korpucije „Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije“.

Borba protiv korupcije, preduslov je za konsolidovanu demokratiju, poručio je predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije prof Zoran Stojiljković i rekao da ta borba ima četiri elementa – prepoznavanje korupcije i njeno mapiranje, formiranje normativnog okvira, set institucija koje se bore protiv korupcije i monitoring svega toga.

Stojiljković je rekao da je svest o štetnosti korupcije među građanima raširena, ali svest o tome da se u njoj ne učestvuje ili da joj se suprotstavlja još nije tako velika.

„Postoje institucije, ali očito je da one nisu dovoljno umrežene, niti im je podignut kapacitet“, istakao je Stojiljković.

Govoreći o značaju borbe protiv korupcije, direktorka Agencije Tatjana Babić poručila je da su novinari ključni igrači u borbi protiv ove pošasti i da se primeri toga mogu naći u pokretanju zvaničnih istraga na osnovu pisanja medija.

Međutim, prema njenim rečima, pravosudni organi nisu u dovoljnoj meri efikasni u toj borbi.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović ističe da su novinari u borbi protiv korupcije najbolji partnetri društva, ali i da su oni sami podložni korupciji.

Smajlović je kritikovala to što u Zakon o javnom informisanju nije ušao predlog tog udruženja da finansiranje medija od strane međunarodnih institucija i stranih vlada bude transparentno.

„U evropskoj delegaciji nije nam dozvoljeno da znamo ko su članovi koji dodeljuju projekte određenim medijima“, poručila je Smajlović i dodala da je taj proces mnogo transparentniji u Ministrastvu kulture i informisanja.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović istakao je da svi moraju da budu svesni činjenice da se veliki broj medija pretvorio u deo koruptivnog lanca.

To se, kaže on, desilo tako što je godinama građen sistem koji se zasnivao na zavisnosti od države, a ne tržišta.

„Mediji su došli u poziciju da zavise od države i ta sistemska korupcija se može okarakterisati kao kupovina medijskog sadržaja parama građana“, smatra Obradović.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ocenjuje da je korupcija još tu pored nas i da bez podrške medija Savet nema način da prenese svoju poruku.

On je naveo nekoliko sistemskih problema koji parališu medijski sistem, poput netransparentnog vlasništva medija, njihovog finansiranja, privatizacije, cenzure i autocenzure.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend