23. maj 2016.

Novinarska mreža: Obesmišljavanje ideje javnih medijskih servisa na delu

RTV-4-620x330Neformalna inicijativa okupljena pod nazivom “Novinarska mreža“ upozorava da je u pojedinim zemljama regiona na delu obesmišljavanje javnih medijskih servisa i političko nasilje nad njima, sa ciljem da oni postanu medijske platforme za projekte vlasti i političkih stranaka

Događaji na Radio-televiziji Vojvodine jedan su od drastičnih primera kako država beskrupulozno gazi medijske slobode i novinarska prava. Na ovom pokrajinskom javnom servisu izvršena je politička smena „nepodobnih“ urednika koja podseća na čistke u totalitarnim sistemima: samo tokom jednog dana je smenjeno 14 urednika i to bez ikakvog obrazloženja, a drugi su naterani da podnesu ostavke.

Smenjuju se i svakodnevno ponižavaju naše kolege, većinom mladi ljudi, kojima je jedini “greh” to što su svoj posao radili poštujući profesionalne i etičke standarde, dok se na njihova mesta dovode „provereni kadrovi“ iz devedesetih, poznati po ratnoj propagandi i poslušničkom novinarstvu.

Kolege koje su zbog nepristajanja na nove uređivačke prorežimske politike, napustili matične kuće, neretko su nalazili profesionalni zaklon upravo na RTV Vojvodine, zbog čega je ovaj javni servis u poslednje vreme predstavljao jednu od retkih profesionalnih medijskih kuća u Srbiji.

Na sličan način i na Hrvatskoj radio-televiziji sprovedena je politička čistka posle izbora – u nepuna dva meseca na ovom javnom servisu došlo je do smene gotovo 70 rukovodilaca, urednika, novinara i drugih medijskih radnika, a na njihova mesta dovedeni su kadrovi bliski vlasti.

U oba slučaja vlade praktično i ne kriju da stoje iza ovih smena. Dok je u Hrvatskoj nova vlast, u vreme kad je bila u opoziciji, najavljivala da će na HRT-u „raditi metla“ nakon što pobede na izborima, u Srbiji je u režimskim medijima vođena kampanja protiv RTV-a zbog njegovog profesionalnog, kritičkog otklona od vlasti.

Novinarska mreža naglašava da su javni medijski servisi jedan od ključnih stubova demokratskog društva i da oni moraju da budu isključivo u službi građana i javnog interesa, a ne vlasti i političkih stranaka, te stoga zahtevamo od međunarodne zajednice i organizacija da reaguju na ove događaje, oštro ih osude i preduzmu mere kako se u budućnosti ne bi dešavali.

Takođe treba imati u vidu da su ovakvi događaji na javnim servisima po pravilu prethodnica drugih, još gorih gaženja demokratskih principa i građanskih prava.

Novinarska mreža solidarno stoji uz kolege, novinare i novinarke RTV i HRT koji su se našli na udaru  političkog progona.

Pozivamo kolege novinare, ali i druge javne ličnosti i građane da se i oni solidarišu na našim kolegama.

Onlajn peticija možete potpisati ovde.


Izvor: NDNV

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend